НОВИНИ

Ще има ли България АЕЦ-"Белене"?

Николай Минков
от Николай Минков
21:12, 21.06.2020
Чете се за: 05:03 мин.
След новините

Трите най-големи световни ядрени играчи - "Росатом", "Дженерал Електрик" и "Фраматом" се обединиха в консорциум, за да участват заедно в конкурса за изграждане на АЕЦ-"Белене". Това се оказа геополитическата, енергийна и икономическа новина на седмицата.

Премиерът Борисов го отчете като външнополитически успех на кабинета.

Бойко Борисов-министър-председател: За един проект, за който България е дала 3 млрд. и се очакваше да отидат реакторите в музея, освен държавната китайска компания, освен държавната корейска компания, освен това четири от най-големите фирми в света, и вижте, от САЩ, Русия, Франция и Германия, се обединиха в консорциум за строежа на АЕЦ-"Белене".

Въпреки че конкурсът предстои, изходът му изглежда вече решен. Консорциумът, който съчетава най-модерните световни технологии, на практика решава геополитическите проблеми, спъвали досега проекта.

И според енергийния министър Теменужка Петкова,строежът на "Белене" е все по-реален.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Обединяването на усилията на тези 3 световни лидера в областта на ядрената енергетика е наистина много ясен знак, че процедурата, свързана с избор на стратегически инвеститор, ще бъде изключително оспорвана. Те вярват в този проект и възможността за реализация на проекта, става все по осезаема. Те вярват в България, вярват в българското правителство, вярват в българския парламент и тук основна роля, за да се стигне до това обединение, има и българският премиер.

Според вицепремиера Томислав Дончeв изграждането на втора ядрена централа няма алтернатива не само заради зелената сделка на ЕС, която ни задължава да спрем въглищните си централи, но и заради прогнозите за повишено електропотребление.

Томислав Дончев - вицепремиер: Всички изследвания показват, че България ще има нужда от нови мощности. Ще има нужда от нови мощности, включително по причина, че има редица прогнози, че консумацията на електроенергия ще се повишава, въпреки мерките за енергийна ефективност, поради преминаването на електрическа тяга по отношение на лични автомобили, по отношение на обществен транспорт. Така че това е наистина безалтернативен проект.

Заплита ли се битката за АЕЦ-"Белене" или ядреният гамбит е на път да приключи в полза на руско-френско-американското обединение.

Проф. Атанас Тасев - енергиен експерт: Ние в момента, като че ли направихме много интересно решение, при което противоречията между отделните представители на големите производители на ядрено оборудване се решават в рамките на един интегриран проект и то на наша територия. За първи път, както виждате, това е европейски, руски и американски проект. В дадения случай, като че ли геополитиката не оказва такова голямо влияние, а на преден план излиза икономическият и стратегически интерес.

Според проф. Тасев обединението на трите големи ядрени корпорации дава възможност да се реши сложният пъзел - как руските реактори да бъдат комбинирани с най-добрите западни технологии.

Проф. Атанас Тасев - енергиен експерт: Това е добра новина, но всъщност тя беше предизвестена. Самата логика решаваше тази задача, защото "ядреният остров", от никой друг освен "Росатом" не може да бъде построен. От друга страна, Русия отдавна работи с "Дженерал електрик". Стратегически инвеститор, по всяка вероятност ще бъде "Росатом". А останалите, така беше предвидено и първоначално, трябва един от бъдещите главни изпълнители да си избере подизпълнителите, както виждаме, в момента е направен пълен комплект. И този комплект в момента е най-добрият в света. Имайте предвид, че "Арабел", турбината, която е 1200 мегавата, е уникална и тя е най-добра от гледна точка на характеристики за подобен род дейности. Тук не се говори какъв ще бъде генераторът, но по всяка вероятност той ще бъде "Дженерал Електрик, отново. А системите за управление ще бъдат на френската компания "Фраматом". Така че това е една уникална възможност за интегриране, възможност за най-доброто в областта на ядрената енергетика.

От енергийния и минен форум предупредиха, че новият руско- френско-американски консорциум не може да нареди пъзела "Белене", а да го доразбърка.

Иван Хиновски - председател на Енергийния и минен форум: Аз мисля, че това не е сделка между инвеститори. Това е частична сделка между французи и американци, като продавачи на оборудване. Те не са инвеститори. Това е един безсмислен и информационен фойерверк, защото нито "Дженерал електрик", нито "Арева" искат да инвестират в тази централа. Те ще продават оборудване. Единственият потенциален инвеститор, с възможности и с ноу-хау, това е "Росатом". Но "Росатом" не е компания инвеститор. "Росатом" е "министерство на енергетиката". Очевидно е, че зад "Росатом" ще се навържат редица руски компании, най-вероятно офшорни, което всъщност обрича проекта на пълна неяснота.

Председателят на парламентарната енергийна комисия не се съгласи и обясни, че тристранният консорциум успешно работи в Унгария, където строи ядрени мощности.

Валентин Николов - председател на парламентарната комисия по енергетика: "Росатом" издейства от руската държава да даде заеми на "Пакш-2", където фактически в Унгария ще строят два ядрени блока. Всъщност там, по същия начин е направен меморандум за трите компании - "Фраматом", "Дженерал Електрик" и съответно "Росатом". Така че, "Росатом" по-ясно кой стои зад него няма накъде.

Освен заявените намерения на новия консорциум, проектът има всички шансове за стабилно финансиране.

Валентин Николов - председател на парламентарната комисия по енергетика: Мисля, че "Росатом" ще структурират проекта чисто финансово. Експортната банка, най-вероятно на САЩ, ще подпомогне дела на "Дженерал Електрик", предполагам, и също експортната банка и на Франция. Те са състоятелни и има достатъчно пари зад тях и когато намалиш политическия риск, който е най-голям, то тогава капиталът, който ще вземеш, е на много ниска цена. А този политически риск, с трите държави, САЩ, Русия и Франция, ще бъде сведен много ниско.

Енергийният министър хвърли светлина върху цената за "Белене", с която енергийните експерти не се съгласиха.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Бяха правени определени изчисления, че стойността на проекта е приблизително 10 милиарда евро. Това трябва да бъде и стойността, около която ние сме се обединили, така да кажем, в условията, които ще изискаме от страна на компаниите, които ще участват в процедурата.

Иван Хиновски - председател на Енергийния и минен форум: Абсурдът е, че там се казва не повече от 10,5 млрд. Как можеш да сложиш цена за нещо, за което няма проект. Аз лично очаквам техническа оферта един ден, някога. Тя няма да бъде скоро, в която ще ни се каже срок за изграждане и цена на елктроенергията. Така се правят оферти в днешния бял свят. Много далеч сме въобще от старта на този проект, защото аз доколкото разбрах и имам информация от ЕК, ние още нямаме утвърден технически проект. Ние нямаме разрешение за строителство.

В кулоарите на парламента Петкова потвърди, че проектът ще се реализира за пазарен принцип.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Без предоставяне на държавна гаранция, корпоративна гаранция или сключване на договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия.

БСП - дългогодишните и постоянни радетели за изграждане на втора ядрена централа, съзряха проблем в липсата на държавни гаранции.

Таско Ерменков - депутат от ПГ на БСП: Това, че трите консорциума се обединяват, не означава, че ние имаме 100% ядрена централа, защото първо не знаем тези консорциуми при какви условия искат да строят. И второ, аз съм убеден, че в рамките, в които сме определили в парламента, аз и тогава го казах, е трудно да се построи ядрена централа. Още повече, че светът не познава практика централа да се строи без участието на държавата като гаранции.

Управляващите увериха, че пазарният принцип не натоварва държавата с излишни допълнителни разходи, като рискът е изцяло за инвеститора.

Томислав Дончев - вицепремиер: Това означава, че процедурата ще бъде много силно конкурентна, че всички основни играчи в ядрения сектор, които съществуват в света, ще се състезават, кой да бъде конструктор и инвеститор на проекта. Така че това безспорно е добра новина. Изразява сериозни намерения. Аз очаквам много остра конкуренция по време на самата процедура. А добре знаете, че при остра конкуренция печели потребителят.

А от ДПС попитаха какво ще се случи с отработеното ядрено гориво, след като последните евродирективи забраняват на държавите от общността да транспортират извън границите си радиокативния отпадък.

Рамадан Аталай - депутат от ДПС, член на Парламентарната комисия по енергетика: За нас възстановяването на АЕЦ-"Белене" най-голяма грешка на енергетиката и на това управление. Французи, американци и руснаци да строят АЕЦ-"Белене" и впоследствие да си оставят всички отпадъци в България, с това нещо ДПС не сме съгласни.

Управляващите обясниха, че няма проблем с отработеното ядрено гориво и предложиха решение.

Валентин Николов - председател на парламентарната комисия по енергетика: Отработеното ядрено гориво не е отпадък, не е боклук. Това фактически е суровина, която в бъдещ период може да бъде използвана. И сега може да се използва. Вече има ядрени реактори, които работят с това. Ето сега, в момента се строи хранилище на АЕЦ-"Козлодуй". Така ще бъде построено и хранилище в Белене. Така че, отработеното ядрено гориво си има процедури и то ще бъде съхранено.

Предстои кандидатите да се запознаят с техническата документация на проекта, която се съхранява в НЕК и да подадат обвързващи оферти. След това на практика проектът става необратим, а строежът на втора ядрена централа все по-реалистичен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина писателят и драматург Миле Неделковски
Почина писателят и драматург Миле Неделковски
Продадоха китарата на Кърт Кобейн за рекордните 6 млн. долара
Продадоха китарата на Кърт Кобейн за рекордните 6 млн. долара