НОВИНИ

Спад на домовите кражби в София. Зачестяват летните обири

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:30, 21.06.2020
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

Спад на домовите кражби в София с 32% отчетоха от СДВР от началото на годината. В сезона на летните жеги и отворените прозорци, от полицията предупреждават хората да бъдат внимателни, защото крадците влизат и през балконите на високите етажи.

Вероятно причината за спада е увеличеното полицейско присъствие по улиците, на входовете и изходите от градовете по време на извънредното положение. Но както всяко лято, хората трябва да бъдат още по-бдителни. Подозрение трябва да будят непознати, които оглеждат входа или фасадата на жилището. В такъв случай се препоръчва незабавно да съобщите на полицията. Често кражбите се извършват на случаен принцип, като крадците проникват през отворени прозорец или балкон. Понякога обаче набавят информация за определено жилище много внимателно и мнително.

Оперативен работник в СДВР: Взимат нещо бързо, което е около прозореца, и се връщат по обратния път.

Пролетта, лятото и есента - това са сезоните, в които крадците най-смело проникват в жилищата през прозорци и балкони. Освен че се разделят с пари и ценни вещи, жертвите на кражби преживяват и огромен стрес. Особено когато се окажат лице в лице с престъпник.

"Чух нещо от съседната стая, някакъв шум. Отидох да видя дали котката нещо не бута и вместо котката заварих човек, при което просто си изкарах акъла. Той ми каза да стоя, да не викам, да не мърдам. Отиде в хола, взе някои неща и изчезна", разказва жертва на обир.

Актуалната статистика на СДВР показва, че на ден в столицата се регистрират по 3 или 4 кражби. Понякога крадците не преценяват добре риска.

Оперативен работник в СДВР: Имаше такъв крадец, който се катереше до четвъртия или петия етаж по фасадите на сградите, като при извършване на една от кражбите, същият падна от 5-ия етаж и изходът беше с летален край за него.

Жертви на такъв тип престъпления допускат, че са били упоени от крадците. Реално този способ остава градски мит, защото няма доказани такива случаи.

Оперативен работник в СДВР: Трябва да имаш познания по анестезиология, какъв обем от газ да се въведе в помещението, в което спи човекът. Повечето стаи, в които живеем, са не по-малки от 10-15 квадрата. За да се насити едно такова помещение с газ, който следва да упои спящият вътре, е изключително трудоемка и обемна работа.

Трудоемка работа е и доказването на домови кражби. Затова в повечето случаи отнема месеци на полицията да стигне до извършителя. Понякога самият той ги улеснява.

"Те са успели да го идентифицират, защото се обадил от телефона ми веднага след това явно, след като е излязъл", разказва жертва.

От полицията съобщават, че няма нови методи за домови кражби. Но пък специализираният криминален контингент инвестира време и усилия да проучва новите заключващи механизми на входните врати.

Оперативен работник в СДВР: Когато излиза нова технология за заключване, те, разбира се, се усъвършенстват, проверяват точно какъв тип е бравата, как може да бъде преодоляна.

Опитът на полицаите сочи, че социалните мрежи, където се споделя информация за кражби и незаконно отнети вещи, също помагат в борбата с този тип престъпления.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След инцидента с паднало дърво в Кюстендил: Говори майката на спасеното дете
След инцидента с паднало дърво в Кюстендил: Говори майката на спасеното дете
Отново километрични опашки на ГКПП "Кулата"
Отново километрични опашки на ГКПП "Кулата"