НОВИНИ

Ниска избирателна активност в Сърбия. Какви са прогнозите?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:43, 21.06.2020
Чете се за: 00:55 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

След по-малко от час приключва гласуването в парламентарните избори в Сърбия - първи в Европа след въвеждане на мерки срещу коронавируса преди три месеца.

Очаква се убедителна победа с над 50 процента за управляващата Сръбска прогресивна партия на президента Александър Вучич. Опозиционни формации бойкотират вота с аргумент, че той не може да бъде честен и свободен заради пълния контрол на държавния глава над медиите в страната.

Маски и дезинфектанти са на разположение в избирателните секции за близо 6 милиона и 600 хиляди сърби с право на глас. Избирателната активност се очертава като по-ниска, отколкото преди четири години заради бойкота на опозицията, но и отчасти заради страх от зараза.

Александър Вучич - президент на Сърбия: Надявам се на добър резултат, очаквам успех и висока активност.

Избирателите като цяло одобряват действията на управляващите за справянето с пандемията, но и поддържания външнополитически курс - членство в Евросъюза при запазване на силни връзки с Русия и Китай, отбелязва Ройтерс.

Младжан Попович - избирател: Гласувах за запазване на сегашното положение.

Като втора политическа сила с 10 на сто в сондажите се очертава Социалистическата партия - коалиционен партньор на Вучич. На трета позиция е опозиционният дясно-центристки Сръбски патриотичен алианс, воден от Александър Шапич - кмет на най-голямата община в Белград. Част от опозицията упреква държавния глава, че използва властта в полза на собствената му партия.

Милион и 200 хиляди сърби, които фигурират в избирателните списъци, живеят в чужбина и вероятно много от тях няма да гласуват. Бъдещото правителство ще се изправи пред нарастващ натиск от Запада да признае независимостта на Косово - ключов фактор за регионалната стабилност, отбелязват наблюдатели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров е заразен с коронавирус
Григор Димитров е заразен с коронавирус
След инцидента с паднало дърво в Кюстендил: Говори майката на спасеното дете
След инцидента с паднало дърво в Кюстендил: Говори майката на спасеното дете