НОВИНИ

В очакване на Деня на българския фолклор

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
20:50, 21.06.2020
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Танцьори, певци и музиканти се готвят за Деня на българския фолклор. Празникът ще събере изпълнители и почитатели с концерта "Време за фолклор" в новата платформа А6 пред НДК.

От ансамбъл "Чинари", инициатори на идеята, репетират усилено за утре.

След тримесечна принудителна ваканция, танцьорите много бързо трябва да влязат във форма. Налагат се и нови правила - непрекъсната дезинфекция на залата, ръцете, коланите които имат важна роля и оптимална дистанция.

Асен Павлов - художествен ръководител на ансамбъл "Чинари": Започнахме на по-малки групи да репетираме, разбира се. За нас беше много важно физическата форма на хората, преди въобще да стигнем до възстановяване на танците такива, каквито бяха преди пандемията.

Концертът за Деня на българския фолклор е първото събитие, което ще ги изведе на сцената след карантината.

Асен Павлов - художествен ръководител на ансамбъл "Чинари": Празникът преди всичко го свързваме с лятното слънцестоене, в миналото старите българи са вярвали, че тук свършва годината и започва новата. Така че в този период решихме да е празникът на българския фолклор.

Призовават в понеделник, в 19 часа всеки, където и да се намира, по свой начин да отбележи празника - с танц, песен, носия или пост в социалните мрежи. А след това ще се включат и майсторите с празничния концерт "Време за фолклор"пред НДК.

Асен Павлов - художествен ръководител на ансамбъл "Чинари": Искаме да сложим акцент, да насочим прожекторите към негово величество фолклора, благодарение на който ние днес се наричаме българи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светът отбеляза Международния ден на йогата на открито или онлайн
Светът отбеляза Международния ден на йогата на открито или онлайн
Григор Димитров е заразен с коронавирус
Григор Димитров е заразен с коронавирус