НОВИНИ

Заводът в Смолян, превърнал се в огнище на COVID-19, ще работи при строги мерки за сигурност

bnt avatar logo
от БНТ
18:07, 30.06.2020
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Общо 60 са новорегистрираните случаи на коронавирус в Смолянска област, обявени в Националната информационна система. 57 от тях са на работници в завода за авточасти в града. Очакват се още проби. От днес предприятието работи с намален капацитет.

В момента на работа в завода за авточасти в Смолян са хората с отрицателни тестове. Работи се на една смяна с намален капацитет. Работници споделиха, че обстановката е спокойна и повече се притесняват за препитанието си, отколкото от коронавируса.

Светла Коларова - организатор производство в един от цеховете: Имаше период, в който не бяхме на работа, а пък тук региона е - няма много възможности къде да почнеш работа.

Иван Димитров - работник: Живея на квартира, трябва да си покривам разходите в края на месеца и ако нямам работа, няма как да стане.

На работното място здравните власти са установили и 72-ма контактни на положителните. А в завода са взети всички необходими мерки.

Костадин Христов - главен мениджър на завода: Основната мярка, която е, че спряхме транспорта, който е фирмения, всички идват с личните си автомобили. По този начин предотвратяваме, понеже анализът ни показа, че най-вероятно цялото това огнище е пламнало от хората, които са се возили в този транспорт.

Всички работници дали положителни проби до момента са поставени под 14-дневна карантина. Само 1/4 от хората имат слаби симптоми на инфекцията, уточниха от РЗИ.

Според кмета на Смолян, засега не се налагат допълнителни ограничителни мерки.

Николай Мелемов - кмет на Смолян: Мерките са достатъчни, ние не можем да измислим нещо, не можем да учудим света с нови мерки.

В областната болница, където основно се лекуват по-тежките случаи на коронавирус, капацитетът още не е запълнен.

Д-р Марин Даракчиев - директор на МБАЛ-Смолян: Имаме и планове ако не достигне капацитета на инфекциозно отделение, да открием нов КОВИД-сектор във вътрешно отделение.

От заразените от завода само един е в болница с пневмония. Надеждите са при останалите инфекцията да протече леко.

Автор: Величка Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови въпросителни около АЕЦ "Белене"
Нови въпросителни около АЕЦ "Белене"
Нов вирус, с потенциал да предизвика пандемия, засякоха в Китай
Нов вирус, с потенциал да предизвика пандемия, засякоха в Китай