САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Ремонтират във Варна кораб, който щади природата

от БНТ
16:40, 30.06.2020
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Германски кораб, който щади природата и икономисва гориво, е на ремонт във Варна. Плавателният съд се задвижва с ветрови ротори.

Дизайнът на кораба също спомага за по-малък разход на гориво и отделяне на вредни емисии.

Корабът “Е-Ship” е собственост на германска компания за вятърни турбини.

Георги Георгиев, директор по техническите въпроси в КРЗ “Одесос”: Може да пренася и течни товари в дъното си, като има голям хамбар.

Задвижването на корабът става с помощта на вятъра. При тази технология се търси Ефектът на Магнус.

Георги Георгиев, директор по техническите въпроси в КРЗ “Одесос”: При движение те се въртят, когато преминават през въздуха се създават зони на позитивно и негативтно налягане, там се създава упорна сила, която е перпендикулярна на посоката на вятъра, и това нещо спомага за движението на кораба.

Корабът може да развие скорост до 17,5 възела. Екипажът на борда е малко над 20 души. Оказва се, че технологията за задвижване е отпреди век.

Георги Георгиев, директор по техническите въпроси в КРЗ “Одесос”: Това нещо е разработено през 1924 година, в началото е било прилагано на някои кораби, но икономически не е било изгодно. Скъпо е било и затова се налага сега, когато има по-високи технологии.

Експертите не се наемат да прогнозират дали еко корабът е бъдещето в корабоплаването, защото вече се говори за автономни кораби, които плават без екипаж.

Автор: Деян Михайлов

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Борис Джонсън към британците: Да строим повече, по-бързо, по-зелено!
Борис Джонсън към британците: Да строим повече, по-бързо, по-зелено!
Ниски добиви на пшеница в Добричко
Ниски добиви на пшеница в Добричко