НОВИНИ

Ниски добиви на пшеница в Добричко

bnt avatar logo
от БНТ
16:23, 30.06.2020
Чете се за: 00:38 мин.
Регионални

Сбъднаха се песимистичните прогнози на зърнопроизводителите в Добричко, където жътвата на пшеницата подрани с две седмици заради сушата.

Добивите са изключително ниски, а поройните дъждове от последните седмици допълнително увреждат реколтата и затрудняват прибирането й.

От засетите с хлебно зърно тази година в Добричка област над 1 250 000 дка, 26 000 бяха окосени или разорани заради напълно пропадане на посевите.

От 30 до 300 кг/дка жънат първите комбайни, които влязоха в нивите.

Най-тежко е положението в крайморските общини, където добивите са под 100 кг/дка. Държавата обаче, плаща обезщетение само за напълно пропаднали площи.

Кирил Комитов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации „Добруджа” – Добрич: При 90% от пшеницата, която е провалена, 10% получава примерно 30 кг. или 50 – какво ще прави този производител? Пред фалит ще бъдат някои от земеделските производители.

При разход от 120 лв. на декар за пшеничните посеви, стопаните са песимисти, че загубите ще се компенсират от слънчогледа и царевицата. Негативно влияние ще окажат още ниското качество на зърното заради проливните дъждове в последните дни и ниската изкупна цена на световните борси.

Автор: Надежда Карапанчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонтират във Варна кораб, който щади природата
Ремонтират във Варна кораб, който щади природата
Вики Томова стартира убедително в Белград
Вики Томова стартира убедително в Белград