САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Нови чатове: Осъден в Румъния българин търси съдействие от Бобоков за помилване, а той от "Prezident-Pl. Uzunov"

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:40, 30.06.2020
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Осъденият на 6 години затвор в Румъния Петър Ненов, е искал съдействие от бизнесмена Пламен Бобоков, за да му уреди помилване от президента Румен Радев.

Ненов е администратор на фирма, занимаваща се с търговско посредничество и преди години бе обвинен, че е ощетил румънския държавен бюджет с близо 8,4 милиона леи, или над 2 милиона евро, чрез укриване на данъци и такси, а впоследствие бе осъден на затвор, който обаче изтърпява у нас.

За да осъществи целта, а именно - помилването на Ненов, Бобоков ползва контакта си с президентския съветник Пламен Узунов, въпреки, че Комисията по помилването е в ресора на вицепрезидента Илияна Йотова.

Това става ясно от продължаващия анализ на заключенията от компютърно-техническата експертиза на мобилния телефон, ползван от бизнесмена, съобщиха от Спецпрокуратурата.

На различни дати през април и май тази година Бобоков обменя текстови съобщения с лице, записано като "Pepi- Ro", както и с "Prezident-Pl. Uzunov", касаещи правомощията на Комисията по помилване към президента на Република България.

След анализ на хронологията и съдържанието на кореспонденцията се стига до извода, че вероятно инициалите "Pepi- Ro" се отнасят до лицето П.З.Н., български гражданин, осъден за данъчни престъпления от румънски съд, понастоящем изтърпяващ присъдата в Затвора в София.

На 07 април т.г. "Pepi- Ro" изпраща на П.Б. снимка на писмо, адресирано до президент на Република България от Демократичен съюз на българите в Румъния, в което се иска помилване на българския гражданин П.З.Н.

На 16 април т.г. "Pepi- Ro" изпраща на П.Б. информация, отнасяща се до неговото пребиваване и осъждане в Румъния, вкл. направени от него дарения.

Няколко часа по-късно П.Б. препраща съобщенията на "Prezident-Pl. Uzunov", който от своя страна отговаря следното: "Ок. Поздрави!"

На 28 април т.г., в 15:04 часа, "Pepi- Ro" отправя до П.Б. следното запитване: "Има ли някакъв резултат по моя въпрос?". В 16:34 ч. е регистриран разговор между П.Б. и "Prezident-Pl. Uzunov", след което в 16:36 ч. П.Б. изпраща на "Pepi- Ro" съобщение със следното съдържание: "Утре ще се виждам по твоя въпрос! Ще има, но няма да е светкавично!".

На 11 май 2020 г. "Pepi- Ro" изпраща на П.Б. снимка със съдържание на чужд език, касаещо решение на румънските съдебни власти. На 12 май 2020 г. в 12.10 ч. П.Б. препраща снимката на "Prezident-Pl. Uzunov". В 12.13 ч. П.Б. пише на "Pepi- Ro" съобщение със следното съдържание: "Трябва официално извлечение от румънския съд и превода му на български!"

На 20 май 2020 г. "Pepi- Ro", в съобщение до П.Б., отново отправя запитване: "Има ли някакъв резултат от комисията?", на което П.Б. отговаря: "Не още!" Действай с превода!"

С оглед на въпросната комуникация, Специализираната прокуратура е изискала официална справка от началника на Затвора, като става ясно, че П.З.Н. е задържан в България през м. ноември 2018 г. заради издадена Европейска заповед за арест от съд в Румъния през 2014 г. и вследствие на постановена присъда от шест години лишаване от свобода за данъчни
престъпления.

Анализът на информацията от експертизата и приложенията към нея продължават.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Откриха обесен арестант в килия на РУ-Самоков
Откриха обесен арестант в килия на РУ-Самоков
Любомир Янев е назначен за и.д. шеф на ГДБОП
Любомир Янев е назначен за и.д. шеф на ГДБОП