НОВИНИ

Оценяват щетите след взрива в "Свилоза"

bnt avatar logo
от БНТ
12:26, 30.06.2020
Чете се за: 00:43 мин.
Регионални

Започва оценяването на щетите след взрива в химическия комбинат „Свилоза" в Свищов. Прогнозите на ръководството са възстановяването на производствения процес в цеха, в който се случи аварията вчера, да отнеме месеци.

В цеха за производство на целулоза работят 500 души. От ръководството увериха, че на този етап няма да бъдат освобождавани, а до възстановяването на дейността ще се търсят варианти за задържането им на работа.

Красимир Дачев, собственик на „Свилоза" - Свищов: Нямам намерение да освобождавам хора. Естествено ще правим някакви програми да използва всеки отпуски платени - неплатени.

Според управата на химическия комбинат, аварията е рутинна, но въпреки това, възстановяването на производствения процес ще отнеме дълго време.

Михаил Колчев, изпълнителен директор на „Свилоза" - Свищов: Рутинна авария - всеки един такъв котел, такава подобна авария може да се случи. При всички случаи този процес не може да стане бързо.

Веднага след взрива са направени редица замервания на въздуха над Свищов.

Георги Симеонов, главен експерт Отдел „Екология" - Община Свищов: Не са установени превишения на допустимите норми за емисии. От автоматичната станция на града за контрол на качеството на атмосферния въздух също няма отчетени по-високи стойности по наблюдаваните показатели.

Огледите на място вече започнаха. Размерът на щетите тепърва ще се оценява.

Автор: Зорница Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Брюксел започва конференция за бъдещето на Сирия
В Брюксел започва конференция за бъдещето на Сирия
Мъж нападна с нож 17-годишно момиче в Пловдив и след това се самоуби
Мъж нападна с нож 17-годишно момиче в Пловдив и след това се самоуби