НОВИНИ

Директорът на "Свилоза": Аварията бе рутинна, заводът засега няма да работи

bnt avatar logo
от БНТ
08:51, 30.06.2020
Чете се за: 00:39 мин.
Регионални

Взрив на котел с органични отпадъци и вода спря производството в химичния комбинат "Свилоза" в Свищов. Няма пострадали. По първоначални данни обаче щетите от експлозията са огромни.

Аварията е станала вчера около 9 часа в цеха за производство на целулоза.

Михаил Колчев - изпълнителен директор на предприятието: Това е рутинна авария. С всеки един такъв котел такава авария може да се случи. Това е остатъчен разтвор от производство на целулоза и този цех е част от регенерацията на химикалите, които се използват за производство на целулоза.

Вчера беше невъзможно да се влезе и проникне в съоръжението, за да се направи оглед и да се оценят щетите. Надявам се, че днес това ще стане. Очаквам да дойдат застрахователните компании, с техни експерти, заедно с нашия персонал да извършим тези огледи, които са първа стъпка към възстановяване на съоръжението, разказа Колчев.

Относно служителите на комбината той каза, че те няма да изпълняват преките си служебни задължения, но ще се реши какво да правят през този период всеки един от тях.

Преди 13 години е направена реконструкция на съоръжението и е с висока степен на автоматизация и сигурност, увери Колчев. От ръководството на завода поясниха, че съоръжението е минало проверка от Технически надзор през април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учебниците по религия са във финална фаза на одобрение от учителите
Учебниците по религия са във финална фаза на одобрение от учителите
60:40 продължава. От 1 юли и нови мерки за бизнеса. Вижте какви са те
60:40 продължава. От 1 юли и нови мерки за бизнеса. Вижте какви са те