Дани Каназирева: "Св. Георги" в Пловдив ще приема пациенти с коронавирус

от БНТ
08:16, 30.06.2020
Чете се за: 01:06 мин.
Регионални

Само в една болница от утре – 1 юли, ще бъдат насочвани пациентите с COVID-19 от Пловдив, които се нуждаят от болнично лечение. Това е Инфекциозната клиника в града. За да бъде обезпечен целият процес, от всички лечебни заведения ще бъдат командировани медици.

Здравният модел, който ще бъде приложен в Пловдив, е уникален за страната. Екипите, които ще бъдат командировани в града, ще бъдат от един лекар анестезиолог и две медицински сестри. Има и резервно лечебно заведение, което ще може да поеме нуждаещи се от лечение болни - многопрофилната болница "Св. Иван Рилски".

Областният управител Дани Каназирева припомни пред камерата на БНТ, че от март месец през цялата извънредна ситуация в Пловдив е имало перфектна организация и работа между частни, държавни и общински болници. Тя обясни, че решението за този модел на работа е взето, за да се опазят "чисти" останалите болници и те да бъдат свободни за пациенти с други заболявания, а в същото време да бъде предоставена здравна услуга за всички с коронавирус.

Притесненията ни най-много бяха насочени към интензивните случаи, тъй като през тези месеци лекарите се измориха. Самите болници вътрешно командироваха към COVID отделенията лекари и сега решихме, че, ако поддържаме интензивното отделение в "Св. Георги", реално ще оставим останалите болници да работят с други заболявания. Но тъй като напоследък скочиха доста заболяванията в Пловдив и областта, решихме да оставим още една съпътстваща, резервна болница, а именно "Иван Рилски", така че стиковката между частни и държавни болници тук е много добра, каза областният управител Дани Каназиева.

Тя посочи, че до вчера след обяд 32 са пациентите с COVID-19 в болница, като двама са интубирани. От тази сутрин има нови случаи на хоспитализирани. Тя успокои, че е предвиден и "Б" вариант, ако случаите на заболели се увеличат, но изрази надежда да не се стига до него. Оптимизмът се корени в това, че дори и да се увеличават положителните проби, пациентите в тежко състояние са по-малко от тези през март и април.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
60:40 продължава. От 1 юли и нови мерки за бизнеса. Вижте какви са те
60:40 продължава. От 1 юли и нови мерки за бизнеса. Вижте какви са те
Нинова видя проблемите в БСП. Зове за общ фронт срещу властта
Нинова видя проблемите в БСП. Зове за общ фронт срещу властта