НОВИНИ

Бобоков на свобода срещу вече платената от него гаранция от 1 млн. лева (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:00, 25.06.2020
Чете се за: 02:48 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Апелативният специализиран наказателен съд остави на свобода бизнесмена Пламен Бобоков срещу вече платената от него гаранция от 1 милион лева.


Съдиите приеха, че макар и след изтичането на срока, гаранцията е внесена доборосъвестно от обвиняемия и няма основания за задържането му.

В съдебната зала стана ясно, че по разследването за търговия с влияние е разпитана и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Според разследващите Президентството е оказало влияние в предложението за назначаване на посланици в Алжир и Нигерия.

Съдът прие, че гаранцията е платена. Прие, че това е било добросъвестно, защото Бобоков е внесъл парите ден, след като е разбрал, че молбата му за намаляване на сумата няма да бъде уважена. Освен това, според съдебния състав, няма опасност Бобоков да се укрие, да попречи на разследването или да извърши друго престъпление.

Бизнесменът днес за първи път коментира публикуваните чат-разговори между него и Пламен Узунов, които показват лобиране за посланически назначения.

Бобоков обясни, че всичко е манипулация, а разговорите са извадени от контекста. На конкретните ни въпроси, свързани с фактологията, той отговори със словесни нападки и обиди. Въпреки че бяхме въоръжени само с камера и микрофон, едно яко момче от охраната му ни следеше непрекъснато и слушаше разговорите ни.

Пламен Бобоков е категоричен, че няма нищо нередно в кореспонденцията му с Пламен Узунов. Според бизнесмена той не е оказвал натиск за назначаването на посланици в Алжир и Нигерия и не коментира защо е изпратил тези предложения.

Пламен Бобоков, бизнесмен, обвиняем за участие в организирана престъпна група. Слушайте ме внимателно! Тихо! Значи МВнР предлага посланици, обсъжда, назначава. То предлага на Министерски съвет. Министерски съвет ги гласува. Гласуват се агремани и чак след това отиват за издаване на Указ при президента.

БНТ: Защо сте изпращали CV-та? - Това CV примерно беше на руснак, после беше сириец, после беше либиец. Вие дори не знаете, те дори не знаят какво е.

Според разпространените от прокуратурата чат-разговори от Бобоков към Узунов са били изпратени молби за помощ за руски гражданин и български от либийски произход. Както и кандидатурата на Румен Петров за посланик в Алжир и автобиографията на Жоро Кираджиев с уточнението: "моето предложение за Абуджа (Нигерия)".

В началото на тази година Петров е назначен за посланик, а Кираджиев вече почти шест месеца чака агреман от приемащата страна. За посланическите назначения, предложени от Бобоков, е разпитана вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Тя е разказала, че Пламен Бобоков е ходил на среща с нея в ключов момент от съгласуването на посланическите кандидатури между институциите.

Генка Брезашка, прокурор в Специализираната прокуратура: Установява се по разпита на свидетелката, че формално процедурата е била спазена по назначаването на тези посланици, но по един много елегантен начин президентската институция се е намесила да бъдат избрани точно и конкретно тези хора и в този момент, в който се разменя комуникацията. Тези срещи, цялата тази комуникация е продиктувана единствено и само от негови бизнес интереси в тези държави. Конкретизирам - Нигерия, Алжир.

Бобоков твърди, че в момента се цели неговото дискредитиране, както и това на президента и на Пламен Узунов с когото били приятели.

Пламен Бобоков, бизнесмен, обвиняем за участие в организирана престъпна група: Примерно приятел, с когото не сме си ходили по къщите на гости и аз не познавам неговото семейство и той не познава моето. БНТ: А брат му Ангел Узунов? - Никога не съм го виждал и не го познавам. Слушайте ме внимателно. "Приста Ойл" има 5 хиляди договора. 5 хиляди договора. Имаме си човек, който отговаря за сигурността.

Бобоков не обясни обаче защо е приел предложението на Пламен Узунов да сключи договор за консултантски услуги с фирмата на брата Ангел Узунов.

Петър Бечев, прокурор в Специализираната прокуратура: Когато предлагаш брат си да сключи договор с фирмата на твоя контрагент, в следствие на което ще получиш 60 хиляди лева без ДДС годишно печалба, ние считаме, че това е разменната монета за услугите.
БНТ: Какво значение има това, че писмото е изпратено не от Ангел Узунов до Пламен Бобоков, а от Пламен Узунов? - Много хубав въпрос, благодаря ви. Ако беше изпратено от Ангел Узунов, всичко щеше да е нормално. Бизнес-отношения, ние нямаше изобщо да го коментираме.

Още при идването си в съда Пламен Бобоков не скри раздразнението си от въпросите, които му зададе БНТ.

БНТ: Здравейте, защо сте си назначил посланик в Алжир?
Пламен Бобоков, бизнесмен, обвиняем за участие в организирана престъпна група: Всичко, което виждам в последните няколко дни е една груба манипулация, която цели моето дискредитиране, дискредитирането на Пламен Узунов и дискредитирането на президента Радев. Това е толкова грозно, толкова долно, моля ви не позволявайте да бъде част от това.
БНТ: Кое е манипулация? - Зададеният ми въпрос от този господин в дясно, който издава крайна некомпетентност, означава, че той не е чел Закона. Не ме гледайте, че като ви видя и... така малко се притеснявам.
БНТ: Чакайте сега, какво лично имате? - Няма да ви отговарям на Вас.

По разследването за търговия с влияние все още се събират доказателства, за да се прецени на кого и какви обвинения да бъдат повдигнати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уволниха Нестор Ел Маестро от Щурм
Уволниха Нестор Ел Маестро от Щурм
Природозащитници излязоха на протест в центъра на Благоевград
Природозащитници излязоха на протест в центъра на Благоевград