НОВИНИ

Пловдивчани протестираха в защита на българската природа (Снимки)

bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 25.06.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

И пловдивчани се включиха в Националния протест в защита на НАТУРА 2000. Недоволните се събраха на площад "Стефан Стамболов“, пред сградата на община Пловдив, с настояване българската природа да бъде защитена и да спре застрояването по Черноморието и други защитени територии.

Протестиращите се противопоставят на приетите на първо четене промени в Закона за биоразнообразието. Те искат от него да отпаднат всички промени, касаещи НАТУРА 2000. Според дошлите на протеста в Пловдив предположените промени само ще обезсмислят и обезсилят европейските директиви за защита на защитените територии. Липсата на реален контрол през последните години е причината за огромни загуби за природата на страната, коментираха още недоволните от Пловдив. Те смятат, че ако не бъдат спрени поправките в закона, обществото ще бъде заблуждавано за екологичната политика на държавата, а гражданите и учените ще бъдат изключени от процеса по взимане на решения.

Невена Пачеджиева: Искаме България да остане място чисто от бетон. Нещо поне да остане, защото виждате какво се случва. Има подпорна стена, която ще прерасне в бетон и в хотел; горите се изсичат.

Валери Стойков: Унищожаваме всякакви биологични видове, унищожаваме дюни, природа, само бетон има по морето. А всички знаем, че туризъм с бетон, никой не ходи на специално място заради хотела. Хотели има навсякъде. Отива се заради природата и ние си искаме природата.

Автор: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дълга опашка от тирове на АМ "Тракия"
Дълга опашка от тирове на АМ "Тракия"
COVID-19 отмени и Празника на черешата в Кюстендил
COVID-19 отмени и Празника на черешата в Кюстендил