НОВИНИ

Какви ще са промените в изпитите след 7. клас?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:10, 25.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:45 мин.
Образование
Снимка:

Интегрирани тестове за учениците след 7. клас от учебната 2022-2023 година. Това означава, че те ще са не само по български език и по математика както досега, а ще включват и други предмети. Това ще се отнася и за тестовете след 4-ти и 10-и клас.

И още - увеличават се часовете по математика и география в прогимназиалния курс, ще има и нов предмет "Дигитални технологии и креативност".

Днес от просветното министерство обявиха, че от учебната 2022-2023 година тестовете за Националното външно оценяване след 7-и клас вече ще са интегрирани.Тестът по български език и литература вече ще обхваща и обществените науки, а този по математика и природните науки. По български език остава писането на текст, но под каква форма ще става това все още не се знае. И още една промяна - след две години при оценяването на матурите тройката ще отговаря вече не на 23, а на 30 точки, или иначе казано, изискванията се завишават.

Промените в тестовете след 7-ми, 4-ти и 10-и клас се правят, защото досега учениците обръщаха по- сериозно внимание само на българския език и математиката, а неглижираха останалите предмети.

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: Необходимо е да стимулираме учениците да развият по-комплексни знания и умения в това число и по природните и обществените науки, като че ли най-трудно мотивираме учениците за учене в областта на природните науки.

Русанка Гогова - учител по география, 32-ро СУ: Учениците наблягаха на два предмета, а смятам, че образованието трябва да е по-широкообхватно и затова е необходимо и другите науки като история, химия, география и те да бъдат застъпени в този вид опознаване на знанията на децата.

Има и още новости. Заради малкото часове в училище и проблемите с усвояването, седмичните часове по математика в 5 и 6 клас ще се увеличат с половин час на година. Това ще се случи и с часовете по география в 6-и клас. Промените ще започнат през 2021-2022-ра в пети клас и ще влизат постепенно.

Таня Белясим - учител по математика, 32-ро СУ: Добре е, въпреки че може да стане и един час на година, защото материалът е много като обем и един час в повече ще ни бъде в по-голяма полза.

Русанка Гогова - учител по география, 32-ро СУ: Трябва да се предават само нови уроци, няма време за затвърждаване, няма време за практическа работа, няма време да моделират, така че наистина е добре да имат повече часове.

Ще има промени и по химия, физика, биология, математика, география, но в друг план. Ще отпаднат всички излишни понятия и фактология.

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: Това, което изисква заучаване, не е свързано с придобиването на умения, бих казал дори пречи на придобиването на умения.

Промени в програмите по български език и по история няма да има. И още - в 5, 6 и 7 клас ще има нов предмет "Дигитални технологии и креативност". Той ще замести "Информационните технологии" като ги допълни с " Компютърно моделиране". Според министъра целта е децата да са по- подготвени с умения в дигиталната креативност. Часовете тук също ще се увеличат с половин час седмично, отколкото бяха досега по ИТ. Каква цена ще се плати обаче?

Красимир Вълчев - министър на образованието и науката: Увеличението е за сметка на намаление на часовете по чужд език с половин час на седмица и на увеличение на седмичната натовареност, съответно 5 клас - с половин час, 6 клас - с един час. За съжаление образованието е натоварване и усилие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пострадал от инцидента при "Железница" е с коронавирус
Пострадал от инцидента при "Железница" е с коронавирус
Няма подадени оставки на медици от велинградската болница
Няма подадени оставки на медици от велинградската болница