НОВИНИ

"Байер" плаща милиарди заради делата срещу "Раундъп"

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:41, 25.06.2020
Чете се за: 00:40 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС

Германският концерн "Байер" прие да плати близо 11 милиарда долара за извънсъдебни споразумения. Това сложи край на вълната от дела в Съединените щати заради пестицида "Раундъп", за който се подозира, че причинява рак. Производителят "Монсанто" от две години е част от "Байер".

Главният изпълнителен директор на "Байер" Вернер Бауман нарече споразумението за "Раундъп" "пpaвилнoтo дeйcтвиe в пpaвилнoтo вpeмe, зa дa ce cлoжи ĸpaй нa дългия пepиoд нa нecигypнocт". Поглъщането на американската компания "Монсанто" преди две години донесе огромния проблем с пестицида за плевели "Раундъп". Той съдържа глифозат, смятан за "вероятно канцерогенно вещество", но не и от европейските регулатори.

Много американци спечелиха дела по обвинения, че хербицидът им е причинил ракови заболявания. След 29% поевтиняване на акциите и протести на акционери, "Байер" се споразумя с водещите адвокатски кантори. Стъпката беше приветствана като историческа.

Брент Уиснър, адвокат: Това е огромна първа стъпка за поправяне на вредите, причинени от глифозата. Клиентите ми се вълнуват и се надяват, че това ще донесе по-добро бъдеще за всички нас.

Споразумението елиминира около три четвърти от общо 125 000 заведени дела. Иначе "Байер" отрича хербицидът да е опасен за здравето и ще продължи да го продава, като разрешен от регулаторите по света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Миньор се натъкна на най-големите късове танзанит, откривани някога
Миньор се натъкна на най-големите късове танзанит, откривани някога
Дълга опашка от тирове на АМ "Тракия"
Дълга опашка от тирове на АМ "Тракия"