НОВИНИ

Пламен Бобоков остава на свобода

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:20, 25.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:57 мин.
У нас

Апелативният специализиран наказателен съд остави на свобода бизнесмена Пламен Бобоков срещу вече платената от него гаранция от 1 милион лева. Съдиите приеха, че макар и след изтичането на срока, гаранцията е внесена добросъвестно от обвиняемия и няма основания за задържането му.

Прокуратурата настояваше, че ако е на свобода Бобоков може да се укрие или да извърши друго престъпление. Съдът категорично отхвърли тези твърдения на прокуратурата. Каза, че няма абсолютно нито едно доказателство, което да ги обуславя. А именно, че ако е на свобода Бобоков би могъл да извърши друго престъпление, да попречи на разследването, да укрие доказателства или пък самият той да се укрие от правосъдието.

Съдът прецени, че тези твърдения на прокуратурата са само хипотетични.

Бобоков не отрече, че е имало чат-комуникация с Пламен Узунов, но не намира нищо лошо в нея. Той подчерта, че си разговаря с много президенти на много държави по света, много повече с чужди президенти и чужди висши държавни чиновници, отколкото с държавни чиновници в България и смята, че е съвсем нормално да се застъпва за назначения, било то на посланици или пък на висши ръководни длъжности за прокурори.

Стана ясно в съдебна зала обаче, че по повод застъпничеството на посланически назначения и разследването на прокуратурата за търговия с влияние вече е разпитана и външният министър и вицепремиер Екатерина Захариева.

„Проверете кой назначава, кой назначава разни измислени посланици и разни измислени консули. Забравихте ли кой прати.. ми, как кой - властимащите, аз властимащ ли съм, бе хора? Всичко е извадено от контекст, всичко е само с цел моята дискредитация. Аз просто съм ужасен ... много ви моля не ставайте част... не съм аз целта, целта е президента, вие какво, не знаете ли какво искат да направят. Делото за боклука е да ме закопчаят по някакъв начин, за да се стигне до основния враг на двата стълба”, каза Бобоков.

Прокурорът Генка Брезашка уточни: "Формално процедурата е била спазена по назначаването на тези посланици, но по един много елегантен начин президентската институция се е намесила да бъдат избрани точно и конкретно тези хора в този момент, в който се разменя комуникацията".

Журналистическите въпроси и по-конкретно въпросите, задавани от БНТ очевидно изнервиха Пламен Бобоков по отношение на това защо той си е позволил да предлага кандидатури на посланици и да настоява те да бъдат назначени, както в Алжир, така и в Нигерия. Бизнесменът си позволи словесна агресия към репортера на "По света и у нас" Иво Никодимов.

Бобоков заяви, че всичко, което вижда в последните дни е груба манипулация, която цели неговото дискредитиране, дискредитирането на Пламен Узунов и дискредитирането на президента Радев.

По повод поведението на бизнесмена Пламен Бобоков към нашия репортер, ние, журналистите в дирекция "Информация" считаме, че е недопустимо грубото отношение към репортер на БНТ, който задава своите въпроси в изпълнение на професионалните си задължения и търси различни гледни точки.

Припомняме, че братя Бобокови се сдобиха с обвинения покрай аферата с италианския боклук. Двамата бяха арестувани заедно с бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков, като част от организирана престъпна група за фиктивен износ на отпадъци. От тях единствено Пламен Бобоков беше пуснат под гаранция.

Няколко дни по-късно държавното обвинение разпространи серия от чатове между него и Пламен Узунов, секретар по правни въпроси и антикорупция на президента. Според прокуратурата двамата са обсъждали делото за освобождаването на кораба БАДР, преди съдебното решение да бъде обявено. А вчера стана ясно, че през Узунов, Бобоков е кадрувал и за посланически назначения в Нигерия и Алжир.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново в изпитите след 7. клас: Тестовете стават комбинирани
Ново в изпитите след 7. клас: Тестовете стават комбинирани
Младежки театър играе на открито за деца и възрастни през юли
Младежки театър играе на открито за деца и възрастни през юли