НОВИНИ

В Брюксел започва конференция за бъдещето на Сирия

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:49, 30.06.2020
Чете се за: 00:31 мин.
Европа

В Брюксел започна четвъртата конференция, посветена на Сирия. Събитието, чийто надслов е "Подкрепа за бъдещето на Сирия и региона", се председателства от Европейския съюз и ООН.

Целта е на една маса да седнат всички страни, част от конфликта в Сирия, в опит да намерят изход от настоящото положение и политическо решение, което да не е в ущърб на нито един от участниците. Ще се търсят варианти за финансова подкрепа за размирния регион, както и стратегии за продължаване и задълбочаване на диалога с гражданското общество.

Ще се обърне специално внимание на солидарността - най-вече от страна на Ливан, Йордания и Турция, които в най-голяма степен поемат сирийския бежански поток, ще се коментират и предизвикателствата, пред които те са изправени в средно-и дългосрочен план.

"Непосредственият ни ангажимент е да се отговори на хуманитарните нужди на сирийския народ, да се работи за трайно общонационално прекратяване на огъня и за постигане на всеобхватно политическо решение, каза преди конференцията Жозеп Борел, върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще изчезнат ли коалите от Нов Южен Уелс?
Ще изчезнат ли коалите от Нов Южен Уелс?
Оценяват щетите след взрива в "Свилоза"
Оценяват щетите след взрива в "Свилоза"