НОВИНИ

Богомил Манчев: Нов технически проект не е необходим за АЕЦ "Белене"

bnt avatar logo
от БНТ
19:26, 30.06.2020
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Проектът АЕЦ "Белене" никога не е спирал по технически причини. Причините са били политически. Сега има всички предпоставки той да бъде осъществен, каза председателят на "Булатом" Богомил Манчев, който гостува в студиото на "Още от деня".

Манчев коментира създадения наскоро руско-френско-американски консорциум от компаниите “Росатом”, “Фраматом” и “Дженерал Електрик”, който ще кандидатства за строежа на АЕЦ "Белене". В надпреварата ще участват още две компании - китайска и южно корейска, като най-гореща се очаква да бъде конкуренцията между китайската фирма и международния консорциум.

Енергийният експерт изтъкна редица фактори, които определят съвременната ядрена енергетика като най-перспективна от гледна точка на изискванията за чиста енергия. Манчев обори радетелите за газова енергетика с цифри, които доказват, че освен ядреното, няма друго гориво с по-ниски вредни емисии. Нещо повече, ядрената енергия излиза и най-евтино, като при това може да ни осигури необходимия енергиен микс.

Относно перспективата да имаме нов АЕЦ Богомил Манчев очерта времевия хоризонт 2029-2030 г. Експертът подчерта, че нов технически проект не е необходим, а лицензите и останалите процедурни елементи на проекта за строеж продължават да бъдат валидни. Нужни само някои незначителни допълнения или осъвременявания от гледна точка на нормативни промени, настъпили в годините.

Манчев беше категоричен, че стрес тест на площадката е направен и той е дал много добър резултат - 40% запас за сеизмичност. На "зелените" критици той отговори, че употребеното ядрено гориво, ще се съхранява в специални, вече лицензирани, контейнери на площадката на централата в продължение на 100 години. Защо? Защото то не е отпадък, а суровина за ядрената енергетика от ново поколение.

По прогноза на специалиста проектът може да бъде готов 2,5 години, за да започне строителството на АЕЦ-а.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Ива Христова: Последните проучвания показват, че коронавирус ще има поне до 2022 г.
Проф. Ива Христова: Последните проучвания показват, че коронавирус ще има поне до 2022 г.
Ивелина Василева: Багерите в Рила са грубо посегателство върху природата
Ивелина Василева: Багерите в Рила са грубо посегателство върху природата