НОВИНИ

Валентин Николов: Към момента АЕЦ "Белене" няма лиценз

bnt avatar logo
от БНТ
19:17, 24.06.2020
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Към момента проектът няма лиценз. Във връзка с лицензията на АЕЦ "Белене" - тя не е завършила. Новият проект е внесен в регулатора, това заяви за "Още от деня" председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов като коментар на твърдението на Европейската комисия, че бъдещото изграждане на АЕЦ “Белене” се нуждае от нов лиценз.

"Ние вкарваме стария проект като проект с издадената заповед за избор на площадка", поясни той.

Според него старият проект е техническият, но когато говориш за възобновяване на един проект, той вече трябва да отговаря на всички нови изисквания. Старият проект с техническото задание, с инженеринга и с всичко, с което е входиран, е внесен с нови документи, които доказват новите обстоятелства, които се изискват с Директивата за ядрена безопасност.

Трябва да уведомим наново Европейската комисия, каза Валентин Николов, тъй като старият проект е одобрен от ЕК, но новият не е.

Николов беше категоричен, че параметрите на проекта не се променят. Изискванията от страна на България са поставени като изисквания към участниците, които искат да спечелят състезанието. Финансовите параметри остават същите - до 10 млрд. "3-те милиарда, които България вече е дала, не може да ги смятаме като 3 млрд., а ще ги смятаме на база на оценката, която Националната електрическа компания е възложила на компания, която да оцени активите - те може и да са повече, може и да са по-малко", допълни той.

На въпрос остава ли условието "без държавна гаранция, без ангажимент при изкупуване на ток", той беше категоричен, че то е непроменено.

Не бих казал, че победителят за АЕЦ "Белене" е предопределен. Ако беше така, логично щеше да има процедура срещу България.

По думите му след обединяването на "Росатом", "Фраматом" и "Дженерал Електрик" в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на втората ни атомна централа АЕЦ "Белене" нараства конкуренцията и възможността да бъдат намерени средствата за финансиране на проекта.

Валентин Николов подчерта, че бъдещето е на ядрената енергетика и че въглищните централи ще трябва да затворят.

Даваме шанс на Пламен Младеновски да направи своите предложения и да ни спечели, да ни убеди в качествата си за председател на КЕВР, но не мога да твърдя по никакъв начин, че новият шеф на регулатора ще бъде той, каза Николов.

Вижте още подробности във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Маринов: Оповестяването на кореспонденция от прокуратурата е нарушение на Конституцията
Александър Маринов: Оповестяването на кореспонденция от прокуратурата е нарушение на Конституцията
Трибуналът в Хага обвини Хашим Тачи във военни престъпления
Трибуналът в Хага обвини Хашим Тачи във военни престъпления