НОВИНИ

Удължиха извънредната епидемиологична обстановка до 15 юли (Обзор)

Александър Марков
от Александър Марков
18:09, 24.06.2020
Чете се за: 01:27 мин.
Още

Голям брой заразени с COVID-19 днес - 130. Нови огнища и търсене на контактни лица. Затворени администрации и учреждения заради установени заразени с коронавирус.

Част от тези фактори станаха причина за решението - извънредната епидемична обстановка в страната да се удължи до 15-и юли. Решението е на Министерският съвет. Няма да се въвеждат нови, нито ще се връщат стари мерки, обясни здравният министър Кирил Ананиев.

Сегашните мерки остават в сила.

Задължителни маски на закрити обществени места, забрана за влизане в България и карантиниране на хора от държави с висока степен на зараза, дистанционна работа, където е възможно, дистанция и дезинфекция.

Причината за удължаването е ръстът в броя на заразените през последните дни: от 26 броя дневно при 1200 проби от края на май до 10 юни до 84 заразени дневно при 2000 проби досега. Ръстът е 3,2 пъти.

Тройно увеличените заразени и нарушаването на мерките са причина Кирил Ананиев да предложи удължаване на извънредната епидемична обстановка.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: През този период ние няма да налагаме нови или стари тежки мерки, а ще заложим на тези, които ги прилагаме и сега в момента.

Приоритет в мерките е да се ограничи струпването на хора и провеждането на масови мероприятия.

Бойко Борисов - министър-председател: Ние бяхме единствените, които дадохме възможност на нашите футболисти да играят пред публика. И какво направи публиката? Струпа се накуп без маски. Ако така продължат, Кралев, ще затворим стадионите, както в Испания, Германия, Франция, Италия.

Може да бъдат затворени отново дискотеките.

Бойко Борисов - министър-председател: Отворихме дискотеките. Да се забавляват хората. Видяхте какво правят там. Съжалявам. Демокрацията е за дисциплинираните. За вътрешната дисциплина - да спазваш определените правила.

България навлиза и в нов етап на разпространение на вируса.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Все още има отделни клъстери, но имаме и възникване на нови случаи в много различни места в страната, което значи, че сме в смесен режим и клъстерно, и начало на дифузно разпространение.

Едва през юли страни като Франция, Германия и Русия ще разхлабят мерките до нивата, на които са в България в момента.

Бойко Борисов - министър-председател: Колко доктори, доценти, професори казаха, че ще си скъсат дипломите пред мен, че юли месец това ще отмине като всеки грип. Не само отмина, а ни заля.

Финансово-икономическите мерки за подкрепа на бизнеса и гражданите ще продължат да действат, обеща премиерът.

Здравният министър съобщи още, че ще бъде разгледано искането на кмета на София Йорданка Фандъкова глобите от 300 лв. за неносене на маски да бъдат намалени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още чат-разговори между Бобоков и Узунов. Обискираха офиси в София, Пловдив и Русе (Обобщение)
Още чат-разговори между Бобоков и Узунов. Обискираха офиси в София, Пловдив и Русе (Обобщение)
Бързата реакция е предотвратила по-тежки последици при инцидента в тунел "Железница"
Бързата реакция е предотвратила по-тежки последици при инцидента в тунел "Железница"