Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Разпространението на вируса у нас в момента е и клъстерно, и дифузно

от БНТ
11:01, 24.06.2020
Чете се за: 02:08 мин.
У нас

На пресконференция в МС здравният министър Кирил Ананиев обяви, че правителството е приело предложението на министерството му и на Националния оперативен щаб за удължаването на извънредната епидемична обстановка у нас до 15 юли.

В момента в страната има отделни клъстъри на заболяването, но има и възникване на нови случаи на отделни места. Може да се каже, че разпространението у нас е смесено - и клъстерно и дифузно, уточни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според него не е проблемът в отпадането на мерки, а в контрола върху тях. Там, където не са спазени, веднага след това, ако е имало носител, се образува нов клъстер на заболяването, каза Кунчев.

Министър Ананиев прочете статистика за разпространението в световен мащаб. Към 22 юни Европейският център за превенция и контрол на заболяванията пресмята, че в света са регистрирани близо 8 926 399 случая на заразени с коронавирус, като има 466 597 починали.

В Европейския съюз има 1 511 801 случая на заразяване, което е 16,9% от всички по света. Починалите са 173 791, което е 37,33% от всички случаи.

У нас 4114 са носители на COVID-19, починалитe са 208, като за последното денонощие имаме 130 нови заразени и един починал.

По думите му един от тревожните сигнали е високият брой на заразения медицински персонал у нас - лекари, медицински сестри, санитари и други.

За последните две седмици увеличението на заразените е 3,2%.

На въпрос за детските градини министър Ананиев заяви, че там е създадена необходимата организация за дистанция в отделните групи и са дадени инструкции на персонала, които трябва да предприемат мерки да няма струпвания. За сега няма притеснителна информация за нещо, което се е случило в детските градини.

За ресторантите трябва да се спазва отстояние на не по-малко от метър и половина. Посетителите трябва да са четирима на маса. По лична преценка клиентът може доброволно да си сложи маска, но персоналът задължително трябва да носи маска, шлем или друго предпазно средство.

Доц. Кунчев допълни, че ако разстоянието между хората е малко на различни събирания и те имат интензивен контакт, и не носят лични предпазни средства, има риск. Поради което той подкрепя призива на МОН да бъдат отложени баловете. Защото не става въпрос само за учениците, а за големи групи родственици, които се събира. Рискът не е за децата, а за семействата, каза доц. Кунчев. Той призова доколкото е възможно баловете или да бъдат отлагани или провеждани по начин, по който се спазват мерките.

Предстои разговор с министъра на образованието, след който ще стане ясно дали ще се допълва заповедта за провеждане на баловете, допълни министър Ананиев.

Той заяви също, че има риск и в парламента, където седалките са на 20-30 см. Ще трябва да се проведе разговор с ръководството на НС, което има идеи за форми на участие в заседания и форми на гласуване, за да се избегне този риск, заяви министърът.

Той отново повтори, че не са известни още всички форми на вируса и може да сме с маски и на два-три метра и пак да се появи заразяване.

Доц. Ангел Кунчев уточни, че все още няма научни доказателства, че вирусът е започнал да намалява.

На заседанието на Министерския съвет здравният министър Кирил Ананиев посочи и основните изводи: причинителят е вирус с неизяснен произход и инфекциозност.

"Няма данни за изграден ефективен имунитет. COVID-19 нанася сериозна опасност за обществото - асимптомен вирусоносител може също да е източник на заболяването, а не само заразен. Няма ваксина, нито специфична профилактична мярка", настоя той.

Той се зарече, че властите няма да налагат нови или стари тежки мерки.

"Ще заложим на тези, които прилагаме и в момента. Основно:

  • забрана за влизане в България или карантиниране на лица от определени държави
  • хигиена
  • дезинфекция
  • маски за закрити обществени места
  • дистанционна работа
  • ограничаване на събирането на групи хора и масови мероприятия

"Силно ще завишим контрола. Новата най-важна насока – много строг и повсеместен контрол", подчерта министърът.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Начало на предизборната кампания в Северна Македония
Начало на предизборната кампания в Северна Македония
Радев: Прокуратурата все повече се очертава като политически играч
Радев: Прокуратурата все повече се очертава като политически играч