НОВИНИ

Доц. Ангел Кунчев: Ще искаме удължаване на предпазните мерки и след 30 юни

bnt avatar logo
от БНТ
19:08, 23.06.2020
Чете се за: 00:55 мин.
Още

При сегашния нов пик на коронавируса усилията са насочени към контрола над изпълнението на съществуващите предпазни мерки. Той ще бъде затегнат, но въвеждане на нови ограничения не се предвиждат, обеща в студиото на "Още от деня" доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

Доц. Кунчев обрисува картината на заболеваемостта сега. 320 души са лежащо болните в момента. 20% от заразените се нуждаят от болнична помощ, а 4-5 % - от сериозна помощ в интензивен сектор. Заразените са разпределени на клъстъри.

Специалистите полагат се усилия за ограничаване на получените огнища. Напоследък обаче се наблюдават и отделни случаи на други места в страната.

Това, по думите на Кунчев, означава, че сме в прехода към дифузно заразяване. Нови случаи ще има там, където се допусне неспазване на мерките, категоричен беше той.

Експертът не може да обвърже достигането на определен брой заразени с евентуално връщане на мярката за оставане по домовете.

"Въпрос на експертна преценка е, включително и на това какви са случаите. Ако при пасажа на вируса през хората наистина се стигне до намаляване на неговата инфекциозност /само че за момента нямаме такива данни/, е възможно хората да го карат много по-леко..."

Доц. Кунчев заяви, че много внимателно се следи какво става германската кланица, станала огнище на заразата в последните дни. Там работят български работници, част от които са се прибрали у нас. Затова има вероятност от внос на зараза.

Ангел Кунчев призова хората да слушат тези, кои носят отговорност. Той подчерта, че намирането на баланс между грижата за здравето на обществото и опазването на икономиката е много трудно и това е основната задача на специалистите, ангажирани с организацията на борбата с вируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Краят на въглищната ера наближава за перничани
Краят на въглищната ера наближава за перничани
Отменят водния режим в Перник
Отменят водния режим в Перник