НОВИНИ

Узунов и Бобоков обсъждали кораба БАДР половин година

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:20, 23.06.2020
Чете се за: 02:11 мин.
У нас

Прокуратурата публикува нови чат-разговори между президентския съветник Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. От тях е видно, че делото за освобождаването на кораба БАДР е обсъждано в продължение на поне 6 месеца.

По повод разследването на връзките между двамата, главният прокурор Иван Гешев коментира, че прокуратурата показва на българските граждани мрежа от зависимости между бизнес и политика, която е оформена в държавата.

Според главния прокурор с разследвания като тези, по които са замесени бизнесмените братя Бобокови, обвиняемият хазартен бос Васил Божков, Миньо Стайков и фамилия Арабаджиеви, прокуратурата показва на хората мрежа от зависимости между бизнес, политика и частни медии.

Иван Гешев, главен прокурор: Ако цитирам българските граждани и народа, както е казал, с извинение за жаргона, това е като "свински черва" - дърпаш от единия край, появява се от другия край.

Днес от държавното обвинение публикуваха още разговори между бизнесмена Пламен Бобоков и секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.

Първият разговор е от 27 септември 2018 година, точно две седмици след като делото за освобождаването на кораба БАДР е образувано във Върховния административен съд.

Тогава Узунов пише на Бобоков: "Чакам номерчето". Пет минути по-късно бизнесменът отговаря, а час и половина след това изпраща и снимка на документа за образуваното дело.

Този разговор е открит в приложение за чат и разговори в мобилния телефон, който Бобоков ползва. Апаратът е иззет при повторен обиск в дома му по време на задържането заради невнесена в срок гаранция от 1 милион лева.

Иван Гешев, главен прокурор: Кой може да предвиди, примерно обвиняемия Бобоков, какво си пази в телефона и с кой говори. Кой може да го предвиди?!? Въпросът е, че когато ние работим и работим безкомпромисно към всеки, независимо каква позиция заема и ще продължава да не ни интересува каква позиция заема. И ще продължава да не ни интересува кой политик как ни коментира.

В края на миналата седмица прокуратурата разпространи друг разговор между Бобоков и Узунов. Той е от последните дни на декември 2018-та, когато президентският секретар изпраща на бизнесмена проект на съдебното решение със забележката, че макар да не е подписано, това ще е окончателният вариант. Узунов пише още на Бобоков, че първо той го получава. Върховният административен съд публикува решението в първите работни дни на 2019-а, но кореспонденцията между Пламен Узунов и Пламен Бобоков продължава в следващите месеци.

Днес прокуратурата публикува чат, от който е видно, че в края на април 2019-а двамата си уговарят среща, като Узунов кани Бобоков на гости в Пловдив.

Главният прокурор каза, че не знае дали ще бъде повдигнато обвинение на Пламен Узунов.

Иван Гешев, главен прокурор: Аз не взимам решения по конкретни досъдебни производства. Дали съветникът по правни въпроси, корупция и лобизъм, извинявайте, мисля че грешка допуснах. Лапсус, не - да се поправя - секретар по правни въпроси и антикорупция на президента, още веднъж се извинявам за неправилното определяне на длъжността му, ще бъде привлечен в качеството на обвиняем, решават наблюдаващите прокурори по конкретното досъдебно производство.

Източници, запознати с разследването твърдят пред "По света и у нас", че Пламен Узунов се е опитал да изтрие кореспонденцията си с Пламен Бобоков преди да предаде телефона си.

От прокуратурата обясниха, че публикуват новите доказателства в отговор на тезата на Пламен Узунов, че контактите му с Пламен Бобоков били само по повод формирането на бизнес делегации, които придружават президента на визити в чужбина.

По повод публикуваните днес разговори, от прессекретариата на държавния глава коментираха лаконично за "По света и у нас", че методите и интерпретациите на прокуратурата говорят сами за себе си.

Иван Гешев, главен прокурор: Доколкото си спомням, президентът призова за това да бъде, да се предприемат активни действия за противодействие на корупцията, респективно "търговията с влияние" е част от корупционните престъпления.

За пореден път Иван Гешев подчерта, че за прокуратурата няма значение кой на каква позиция е, а разграничителната линия е дали се нарушава законът или не.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дъжд и строги мерки в първия ден на Пролетния базар на книгата
Дъжд и строги мерки в първия ден на Пролетния базар на книгата
Отнесена улица и десетки наводнени сгради след порой в село Пчелище
Отнесена улица и десетки наводнени сгради след порой в село Пчелище