НОВИНИ

Разпити в следствието и нови чат-разговори между Пламен Бобоков и Пламен Узунов

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:41, 22.06.2020 (обновена)
Чете се за: 02:33 мин.
Криминално

Развитие по разследването на прокуратурата за търговия с влияние.Нови чат-разговори между бизнесмена Пламен Бобоков и секретаря на президента Пламен Узунов публикува специализираната прокуратура.

В тези разговори се съдържат данни за разговори между двамата относно отказа да се даде българско гражданство на руски гражданин. Мотивът е, че Държавната агенция за национална сигурност е дала отрицателно становище.

Вторият разговор е за заличаването на криминалистината регистрация на либиец, получил българско гражданство, за който знаем, че е работил във гирма на Пламен Бобоков.

Третото е - Пламен Бобоков е помолил Пламен Узунов да се провери чия собственост са конкретни луксозни автомобили. От прокуратурата допускат, че е възможно част от разговорите да имат отношение към дългогодишния стаж на Пламен Узунов във вътрешното министерство, включително и в периода, в който той е министър на Вътрешните работи в служебното правителство от края на януари 2017 до началото на май същата година.

В първия разговор Пламен Бобоков изпраща на президентския секретар Пламен Узунов отказаната молба за българско гражданство на руски гражданин. От скриншота е видно, че руснакът е представил пред българските власти всички необходими документи.

Гражданство му е отказано заради отрицателно становище на ДАНС с мотив "Опасност за националната сигурност". След като беше разпитан в националното следствие Пламен Бобоков беше лаконичен в отговорите си.

Нямам спомен, не зная, не, каза бизнесменът Пламен Бобоков.

Във втория разговор между Бобоков и Узунов отново са разменени документи. Този път Заявление на български гражданин от либийски произход, който иска да му бъде заличена криминалистичната регистрация, както и входящия номер, под който е заведено в Националната полиция. В този чат бизнесменът се обръща към президентския секретар по правни въпроси и антикорупция с думите: "Адаш, забравих да ти напомня да провериш за моя либийски приятел, по твоите канали". Минута по-късно Узунов отговаря: "Във вторник ще се видя". Бобоков не отрече, че тази кореспонденция е открита в неговия телефон.

Разпитаха ме във връзка със СМС-ите, които вие първо бяхте получили. Дал съм съответните обяснения и това е, каза бизнесменът Пламен Бобоков.

Пламен Бобоков не помни нищо за третия разговор, който прокуратурата разпространи. Той е от края на миналата година и в него бизнесменът изпраща номерата на два автомобила, а отсрещната страна отговаря, че това са луксозни коли, собственост на фирма за автомобили под наем. Пламен Узунов не отговори на въпросите на обществената телевизия.

Потвърждавате ли данните, които изнесоха от прокуратурата?

Пламен Узунов, секретар по правни въпроси и антикорупция на президента на Република България: Сега ще чуете, ще ги коментирам.

Кажете ги на и нас. А ще подадете ли оставка като президентски ...

Пламен Узунов, секретар по правни въпроси и антикорупция на президента на Република България: И това ще коментирам. Предпочел съм да дам интервю на btv.

В интервюто за частната телевизия Пламен Узунов каза, че не си спомня как е получил решението на ВАС, което е изпратил на Пламен Бобоков. Заяви, че твърденията за търговия с влияние са безпочвени, защото не е вземал и не му е предлагана имотна облага.

От прессекретариата на държавният глава разпространиха съобщение, в което се казва, че получаването или отказът за получаване на българско гражданство се базира на предложение на министъра на правосъдието и обхваща становищата на няколко институции, включително прокуратурата, ДАНС, МВР. Отношение към тази процедура няма никой от секретарите на президента.

Заявяват също, че прокуратурата продължава да отправя внушения за естеството на комуникацията на секретаря на държавния глава по правни въпроси и антикорупция на базата на селективно подбрани части, без да е ясен контекстът на разменяните съобщения. Според тях подобен подбор създава предпоставки за различни внушения и интерпретации, които не отразяват обективната картина. Този подход буди безпокойство за целите на избирателно огласяваната информация.

В съобщението се посочва, че тиражирането на тази комуникация, мотивирано с „висок обществен интерес", повдига въпроса колко по-нисък е общественият интерес при проведените в пълна медийна тишина разпити на министър-председателя, министъра на финансите и народен представител по данни за корупция в особено големи размери.

Във Върховния административен съд се извършва проверка по какъв начин решението за освобождане на кораба БАДР е стигнало да Пламен Узунов, а от там и до Пламен Бобоков преди то да бъде подписано от съдебния състав. В прокуратурата също са изискали цялата информация за това кой и как е работил с това дело и как то е администрирано, за да се установи как то е изтекло.

Проверява се и за период от 3 години назад русенския прокурор от Окръжната прокуратура в Русе Николай Николов, за който пак в телефона на Пламен Бобоков бяха намерени данни, че Бобоков се опитвал да лобира, за да бъде избран Николов за окръжен прокурор на Русе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Благоевград сезира прокуратурата за разминаване в резултатите на PCR тестовете
Кметът на Благоевград сезира прокуратурата за разминаване в резултатите на PCR тестовете
Треньорът по борба Симеон Щерев е в болница с коронавирус
Треньорът по борба Симеон Щерев е в болница с коронавирус