НОВИНИ

Нов пик на COVID-19 в света

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:52, 22.06.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Отчетен е рекорден брой заразени с COVID-19 за един ден в световен мащаб - 183 000. Те са най-вече от САЩ, Бразилия и Индия. Пандемията продължава да се ускорява, предупредиха от Световната здравна организация. Най-много инфектирани в Европа има във Великобритания.

Шефът на Световната здравна организация обяви стряскаща статистика.

Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО: За първия милион заразени отне три месеца, последния милион инфектирани бяха съобщени само за една седмица. Но ние знаем, че пандемията е много повече от здравна криза, тя е икономическа криза, социална криза и в много страни политическа криза.

Рекордният брой на заразените отчасти се дължи на увеличеното тестване в световен мащаб. Това става на фона на отмяната на ограничения от редица страни с цел подем в икономиката.

На първите три места продължават да са САЩ, Бразилия и Русия. Починалите в Бразилия вече надхвърлиха 50 000, преди нея са само САЩ.

В Европа, Франция премина към нов етап от облекчаване на мерките с отваряне на кина и възобновяване на учебните занятия за учениците до 15 години.

Испания отвори границите си с повечето европейски държави и това доведе до прегръдки и целувки с маски на летището в Мадрид.

Етан Амуйал, френски студент от Париж: Всичко мина добре, въпреки че хората бяха много стресирани.

Учени от Великобритания и Полша са установили, че новият коронавирус може да се задържи в реки и езера до 25 дни. А от това трябва да се опасяват най-много Испания, Вликобритания и Мароко, смятат специалисти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 60 са вече заразените с коронавирус в квартал "Изток" в Кюстендил
Над 60 са вече заразените с коронавирус в квартал "Изток" в Кюстендил
Вучич обяви историческа победа на изборите в Сърбия
Вучич обяви историческа победа на изборите в Сърбия