НОВИНИ

Президентът наложи вето върху промените в Закона за МВР заради разпоредбите за охрана

Александър Марков
от Александър Марков
15:56, 22.06.2020 (обновена)
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Президентът Румен Радев наложи частично вето върху промените в Закона за МВР. 'В мотивите си той посочва, че не оспорва реформи, които целят подобряване ефективността на МВР. Несъгласието му е с разпоредбите, които дублират охраната, осъществявана от Националната служба за охрана. Това, според него, ще доведе до неефективно и неефикасно използване на държавен ресурс без гаранции за по-голяма сигурност.

Президентът посочва още, че законът прехвърля изцяло върху министъра на вътрешните работи преценката за условията, при които ще бъде осъществявана новата охранителна задача от МВР, което е в противоречие със Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност.

Не е ясно какво налага да се създаде нова паралелно функционираща структура без аргументи за ефективност и ефикасност, посочва още Радев. Отсъства концепция за взаимодействие и координация със структури, притежаващи идентични функции, поради което възникват рискове за безопасността както на охраняваните лица, така и на личния състав на тези структури.

Възраженията на президента са както към съдържанието, така и към начина на приемането на разпоредбите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение в блокирания квартал "Изток" в Кюстендил
Напрежение в блокирания квартал "Изток" в Кюстендил
Нови съобщения на П.Б. до "Prezident-Pl. Uzunov": За руснак, либиец и два "Майбах"-а
Нови съобщения на П.Б. до "Prezident-Pl. Uzunov": За руснак, либиец и два "Майбах"-а