НОВИНИ

Няма данни за заразени българи в кланицата в Германия, броят на новите случаи расте

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
15:40, 22.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
Европа

Няма официални данни за заразени българи в кланицата "Тьонис", която се превърна в най-голямото огнище на COVID-19 в Германия. Расте броят на заразените в месопреработвателната фабрика. Случаите там вече над 1330.

По данни на местните власти в кланицата работят 590 българи.Почетният ни консул в Мюнстер е присъствал на среща между представители на посолства и властите на Северен Рейн-Вестфалия. Участниците са обсъдили комуникационните проблеми с българите под карантина. Повечето от тях не владеят немски език.

Според местни източници източноевропейски служители са се върнали в страните си преди обявяването на карантината във фабриката.

Увеличена активност в Гютерсло е била забелязана в петък, часове преди да бъдe обявена карантината в месокомбината, съобщават източници от местната власт. В кланицата работят граждани от 87 държави, включително и българи.

Най-големите групи работници в предприятието са от Румъния и Полша. Според вестник "Билд" българи и румънци са отпътували към родините си.

Армин Лашет, премиер на провинция Северен Рейн - Вестфалия: Нашата задача е да предотвратим разпространението на вируса. Съществуват трудности, защото за разлика от други подобни случаи, работниците в тази фабрика живеят на 1 300 различни места, което може да създаде огромен риск.

Жителите в района недоволстват срещу фабриката Тьонис, че не е предотвратила заразата.

Властите обвиняват управата на компанията, че не предоставя данни за работниците и техните договори. В петък е липсвала информация за адресите на 30% от работниците.

Клеменс Тьонис, собственик на месопреработвателната фабрика: Съществува проблем със защита на данните. На практика, ние нямаме право да имаме адресите, заради защитата на данните.

Всички 7 000 служители на компанията са под карантина.

От българското външно министерство съобщиха за БНТ, че генералното ни консулство във Франкфурт е във връзка с българските граждани, работещи в кланицата. В дипломатическите ни представителства не са постъпвали оплаквания от тяхна страна. Местните власти им осигуряват храна и вода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И ЦСКА преустановява продажбата на билети за реванша с Ботев (Пд)
И ЦСКА преустановява продажбата на билети за реванша с Ботев (Пд)
5000 лв. глоба за насилието в Дома за деца в Габрово
5000 лв. глоба за насилието в Дома за деца в Габрово