НОВИНИ

От утре: Маските отново задължителни на закрито. Засилват контрола за спазване на мерките

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:06, 22.06.2020
Чете се за: 01:49 мин.
Още

Маските на закрито отново стават задължителни. Връщането на мярката е заради увеличения брой заразени през последната седмица и масовото неспазване на мерките, обясни здравният министър Кирил Ананиев. Засилва се контролът по спазването на мерките.

Засега не се предвижда затваряне на държавни граници или поставяне на КПП-та за отделни градове. До края на седмицата ще се реши и дали ще се удължи извънредната епидемична обстановка.

Не може да разчитаме на съвестта на хората. Това е изводът, който направиха здравните власти след рязкото увеличение на случаите от последните две седмици. Затова маските отново са задължителни на закрито, включително в магазини, молове и нощни заведения. Досега това беше така само за аптеки, лечебни заведения и обществения транспорт.

Живеем сякаш вирусът вече го няма и това има последствия, отчетоха здравните власти.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Увеличение на броя на носителите на коронавирус.

За последните седем дни общият брой на новите случаи надмина 600. Докато в края на май са под 90. Именно заради този притеснителен скок част от мерките утре се връщат - маските стават задължителни на закрити обществени места без значение от вида на събитието.

Доц. Ангел Кунчев - главен здравен държавен инспектор: Всяко събиране на много хора на едно място без спазване на метър и половина и без носене на маски крие голям риск. Точка.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Всичко това го правим само и единствено с цел съхранение на здравето и живота на българските граждани.

При спортни състезания на открито - капацитетът може да е запълнен до 50%, през седалка или при спазване на физическа дистанция.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Футболни мачове се позволява до 1000 души на сектор като се спазва дистанция.

Огнищата на заразата вече не са така добре очертани. Това означава, че постепенно се преминава границата към дифузното разпространение.

Доц. Ангел Кунчев - главен здравен държавен инспектор: Дотук говорихме за 3Д - дезинфекция, дистанция и дисциплина - сега към тях ще добавим едно К - контрол, защото се оказа, че не можем да разчитаме на съвестта на хората.

Първите глоби вече са факт - за политическите партии ГЕРБ и БСП.

Доц. Ангел Кунчев - главен здравен държавен инспектор: С максималната сума от 3000 лв. за това, че са допуснали събиране на много хора на закрито без спазване на отстояния и без носене на маски, в резултат на което вече имаме заразени хора.

Акт е съставен и на директора на Националния стадион "Васил Левски" заради мача "Левски" - ЦСКА.

Повишен брой на заразените се наблюдава и на Балканите. Според Ангел Кунчев засега не може да говорим за втора вълна.

Доц. Ангел Кунчев - главен здравен държавен инспектор: Доста от мерките отпаднаха, дори тези, които останаха не се изпълняват със строгостта, с която ние бихме препоръчали, като в резултат имаме една повишена заболеваемост.

Засега не се предвижда затваряне на граници.

Днес новите случаи са 33, но направените проби са малко над 500.

Върховната административна прокуратура поиска проверка ефективни ли са мерките срещу коронавируса и нужни ли са нови.

Прокуратурата е сезирала премиера, здравния министър и председателя на Националния оперативен щаб заради данните за драстично нарастване на броя на заразените през последните две седмици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дафовска: Аз нямам лично отношение към Анев, той има към мен
Дафовска: Аз нямам лично отношение към Анев, той има към мен
Над 60 са вече заразените с коронавирус в квартал "Изток" в Кюстендил
Над 60 са вече заразените с коронавирус в квартал "Изток" в Кюстендил