НОВИНИ

Издирват още контактни на Гришо в Хасково. Тенисистът се лекува в Монако

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:16, 22.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:58 мин.
Още

Освен Григор Димитров, още един тенисист от турнира "Адрия" е с положителен тест за коронавирус. Това е Борна Чорич, който игра срещу Димитров в събота. Положителни са и резултатите на треньорите на Гришо и Джокович.

Заради двудневните тренировки в Хасково на първата ни ракета, днес в града заседава кризисният щаб.

Продължава издирването на всички контактни лица. От РЗИ призовават всички граждани, които са били на тенис кортовете на 16 и 17 юли, да се обърнат към личните си лекари.

Притеснени родители на деца, които са се срещали и снимали с Григор Димитров, са поискали съдействие от здравните власти.

Кметът и представителите на местната власт, които са се срещали с тенисиста са с отрицателен резултат от теста за коронавирус, но са поставени под 14-дневна карантина.

Ето и хронология на събитията:

12 юли - Белград. Хиляди по трибуните, десетки в парка пред екраните, прегръдки, ръкостискания, автографи, селфита - така в условията на коронавирус световните звезди на тениса се събраха на турнира от купа "Адрия".

16 юли - Хасково. Григор Димитров тренира в родния си град.

Йордан Йорданов, президент на Тенис-клуб Хасково: Всички знаем каква звезда е Григор и винаги негово идване значи в Хасково голямо събитие. Идват много хора. Този път не обявихме идването му.

21 юли - Хърватия. Григор е готов за втората част от турнира "Адрия". Теста му за коронавирус обаче е положителен. Споделя го в Инстаграм - с мисъл за всички, които са се докоснали до него.

Григор Димитров: Искам да се уверя, че всички, с които бях в контакт в последните дни, ще се тестват и ще вземат нужните мерките. Извинявам се за вредите, които може да съм причинил.

Българският тенисист се лекува в Монте Карло, където са и родителите му. Заради положителната проба на Григор, финалът на турнира в Задар беше отменен.

Новак Джокович отказа да се изследва. Щял да го направи като се прибере в Сърбия. А в Хасково РЗИ и МВР издирват всички контактни на Гришо. Те остават под карантина.

Д-р Стефка Здравкова - областен управител на Хасково: Всички, които са били в най-близък контакт ще им бъдат направени тестове за коронавирус.

От днес започна да работи и PCR-лабораторията в Хасково.

Д-р Стефка Здравкова - областен управител на Хасково: Но капацитетът е 15-20 проби на ден, който е изключително недостатъчен. До сега пробите от област Хасково бяха изследвани в Стара Загора и в Кърджали.

Тестът на кмета на Хасково е отрицателен.

Станислав Дечев- кмет на Хасково: При такава ситуация, в която попадна Хасково след непринудените срещи с Григор Димитров, се натрупа напрежение, но разчитам, че след всички тези тестове, които са направени днес - от мен, от различни журналисти, от различни граждани, които ги публикуваха и във Фейсбук, обществото се поуспокои.

Хората приемат новината със смесени чувства.

Росица Гавраилова: Не ме обезпокои, но внучето ми трябваше да е на детска градина днес.... заради това, че имало контактни лица с него - той не е на детска градина. А по принцип - Григор Димитров е млад, силен човек, той ще преодолее болестта.

Ясен Семерджиев: Не мисля, че толкова лесно става заразяването.

Тенискортовете в Хасково бяха напълно дезинфекцирани.

Красимир Ангелов - управител на фирма за дезинфекция: Извършва се крайна дезинфекция на абсолютно целия комплекс. Всички помещения, посетителските места, седалки, съблекални, бани, всичко. Времето за въздействие е 20 минути. Надеждно ли е? Абсолютно.

Обичайно тук тренират над 100 деца.

Йордан Йорданов, президент на Тенис-клуб Хасково: Целият екип наш - от хората, които работят с деца, а и не само - направихме тестове. До сега излезлите - всички са отрицателни.

От областната управа призовават за повече самосъзнание.

Автор: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Физиотерапевт от щаба на Григор Димитров е с коронавирус
Физиотерапевт от щаба на Григор Димитров е с коронавирус
Дафовска: Аз нямам лично отношение към Анев, той има към мен
Дафовска: Аз нямам лично отношение към Анев, той има към мен