НОВИНИ

Нови съобщения на П.Б. до "Prezident-Pl. Uzunov": За руснак, либиец и два "Майбах"-а

съобщения prezident uzunov руснак либиец два майбах
bnt avatar logo
от БНТ
15:55, 22.06.2020
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

Прокуратурата разпространи нова информация за предполагаеми разговори между уличения в търговия с влияние президентски съветник Пламен Узунов и обвинения бизнесмен Пламен Бобоков.

В първия случай Бобоков е поискал от Узунов помощ за руски гражданин да получи българското гражданство, въпреки че за него има отказ от ДАНС.

При втория случай бизнесменът изпраща серия от съобщения до съветника на държавния глава с молба да се заличат полицейски регистрации спрямо български гражданин от либийски произход.

В третият случай Бобоков иска съдействие от Узунов за установяване собствеността на два "Майбах"-а.

От прокуратурата съобщават, че именно заради новите данни, днес Пламен Бобоков е бил призован в Следствието за разпит.

"При продължаващия анализ на големия обем от информация – над 200 GB, съдържаща се в експертното заключение, е констатирана допълнителна комуникация между обвиняемия П.Б. и П.У., секретар по правните въпроси и антикорупция на президента. Същата може да има отношения към дългогодишната професионална ангажираност на П.У. в системата на МВР, както и в качеството му на министър на вътрешните работи в периода 27.01.2017 г. – 04.05.2017 г., а и като представител на администрацията на държавния глава", допълват от държавното обвинение.

Затова от Специализираната прокуратура публикуват и снимков материал от комуникацията между П.Б. и "Prezident-Pl. Uzunov", отнасяща се до три отделни случая:

Първият случай се отнася до искане от 10.08.2017 г. на руски гражданин за придобиване на българско гражданство. След проведено интервю, на 13.09.2018 г. Съветът по гражданство не е уважил молбата за българско гражданство, с оглед постъпило възражение от страна на Държавна агенция "Национална сигурност", поради причини засягащи националната сигурност на Република България. Видно от кореспонденцията, осъществена чрез мобилно приложение, на 22 януари 2019 г. П.Б. изпраща до "Prezident-Pl. Uzunov" снимка на неуважената молба на руския гражданин.

Вторият случай се отнася до серия от съобщения, при които П.Б. изпраща до "Prezident-Pl. Uzunov" данни за самоличността на български гражданин от либийски произход, както и номера на заявление до директора на ГД "Национална полиция" за заличаването на данните от масивите на МВР, свързани с полицейски регистрации и заявителски материали. Комуникацията в тази посока П.Б. и "Prezident-Pl. Uzunov" осъществяват на 11-12 април 2019 г., 06 юни 2019 г. и 06 ноември 2019 г. Съобщенията от м. юни и м. ноември 2019 г. на П.Б. до "Prezident-Pl. Uzunov" съдържат снимки на самото заявление на лицето, както и входящ номер, който му е предоставен от ГДНП при регистрирането на документа.

Третият случай се отнася до комуникация, в която на 18 декември 2019 г. П.Б. иска от "Prezident-Pl. Uzunov" съдействие за установяване собствеността на моторно превозно средство. На 19 декември 2019 г. „Prezident-Pl. Uzunov” уведомява П.Б., че се касае за две МПС-та с марка "Майбах", собственост на фирма за отдаване на автомобили под наем.

"Във връзка с горното е възложено извършването на цялостна проверка от ДАНС и от Дирекция "Вътрешна сигурност" при МВР. От Министерство на правосъдието и от Президентството на Република България са изискани всички относими към предмета на доказване по наказателното производство материали", заключават от обвинението.

Снимки: Спецпрокуратура на България

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът наложи вето върху промените в Закона за МВР заради разпоредбите за охрана
Президентът наложи вето върху промените в Закона за МВР заради разпоредбите за охрана
Съдът разреши вписване на партията на Слави Трифонов
Съдът разреши вписване на партията на Слави Трифонов