НОВИНИ

Иван Гешев: Влизаме в битка и сме твърдо решени да я спечелим

живо иван гешев данните прокуратурата разследването бобоков
bnt avatar logo
от БНТ
11:20, 23.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
У нас

Дали секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента ще бъде привлечен като обвиняем решават наблюдаващите прокурори по досъдебното производство. Това заяви главният прокурор Иван Гешев по повод уличения за търговия с влияние секретар на президента Пламен Узунов.

Гешев е в Сандански, където се провежда операция срещу битовата престъпност.

"Въпросът дали има или няма престъпление, не е правилно отправен към мен, а към конкретните разследващи органи и отново към наблюдаващия прокурор. Президентът, както и министър-председателя, както и депутатите, както политическите парти, са политически ангажирани лица. Доколкото си спомням президентът призова да се предприемат конкретни действия за противодействие на корупцията, респективно за търговията с влияние. Аз мисля, че за всички български граждани е много ясно, че българската прокуратура, докато аз съм главен прокурор, няма да прави компромиси и няма да има недосегаеми, независимо дали става въпрос за министър-председател, президент, министър , зам.-министър, секретар, депутат или ром или циганин, евреин, турчин, олигарх или не олигарх. Подходът към всички ще бъде еднакъв и разграничителната линия е - дали се нарушава закона. Това е единственото нещо, с което ще се съобразява българската прокуратура. И ние няма да се съобразяваме, и не съобразяваме действията си с политическите последствия", каза Гешев.

Политическите последствия са проблем на политиците, каза още главният прокурор. Ако искат да нямат политически последствия, да си правят правилен подбор на кадрите и да спазват закона, посъветва ги той.

Българската прокуратура е открита към българските граждани, по начин, по който не е открита никоя друга структура в държавата, настоя той и посочи, че не се притесняват да публикуват данни за олигархичен натиск над тях и върху съдебната власт.

"Ние предоставяме на българските граждани данни и доказателства от разследвания, за да не може да се позволяват манипулативни внушения на политическа, икономическа, олигархична или някаква друга основа. Това е, което прави прокуратурата, да покаже на българските граждани тази мрежа от зависимости между едър бизнес, политически зависимости на всички нива, което е оформено в държавата и тази мрежа, която прокуратурата иска да разруши, докато аз съм главен прокурор. След като може да бъде разпитан министър-председател. След като може действащ министър да бъде задържан под стража. След като може действащ зам.-министър в момента да се намира в ареста. Не виждам защо да не може да бъде разпитан съветник на президента", категоричен е Гешев.

Мрежата от зависимости е доста заплетена, допълни още Гешев:

"Ако цитирам българските граждани и народа, който е казал - това е като свински черва - дърпаш от единия край, появява се от другия край".

"Въпросът е, че когато ние работим безкомпромисно към всеки, независимо каква позиция заема, и ще продължава да ни интересува каква позиция заема, и ще продължава да не ни интересува кой политик как ни коментира, коя медия, зависима от кой олигарх как ни коментира, колкото повече работим, толкова повече неща ще излизат от тази мрежа от зависимости", каза главният прокурор.

Той заяви, че е наясно с последствията - с политическите атаки, на които ще бъде подложена прокуратурата и личните атаки, на които ще бъдат подложени отделни прокурори, дори опити за законодателни изменения за закриване на прокуратурата.

"Ние влизаме в битка и сме твърдо решени да я спечелим, докато аз съм главен прокурор", заключи Гешев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отменят мерки в Русия и във Великобритания
Отменят мерки в Русия и във Великобритания
60 години "По света и у нас": Новинарски истории с Бойко Василев
60 години "По света и у нас": Новинарски истории с Бойко Василев