НОВИНИ

Пламен Узунов и Пламен Бобоков обсъждали 6 месеца дело, образувано във ВАС

bnt avatar logo
от БНТ
09:48, 23.06.2020
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Делото за освобождаването на кораба БАДР е обсъждано от бизнесмена Пламен Бобоков и секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов в продължение на поне 6 месеца. Това става ясно от разпространение от прокуратурата нови чат-разговори между двамата.

През чат приложение Пламен Бобоков изпраща на Пламен Узунов бланката за образуване на делото във Върховния Административен Съд. Това се случва в края на септември 2018 година.

Шест месеца по късно, през април 2019-а, когато решението на Съда вече е факт, двамата продължават разговори по темата, като Узунов кани Бобоков на гости в Пловдив, за да разговарят.

От държавното обвинение публикуват тези доказателства по разследването заради твърденията на Узунов пред частна телевизия, че контактът му с Бобоков бил само делови, по повод сформирането на делегации за задгранични визите на президента Радев.

Снощи секретарят на държавния глава публично заяви, че е избрал да говори пред търговска телевизия и отказа да отговаря на въпросите на обществената телевизия.

Също снощи от прессекретариата на държавния глава разпространиха съобщение, в което се казва, че прокуратурата продължава да отправя внушения за естеството на комуникацията на секретаря на държавния глава по правни въпроси и антикорупция, на базата на селективно подбрани части, без да е ясен контекстът на разменяните съобщения.

В първия скриншот, разпространен днес от прокуратурата „Prezident-Pl. Uzunov” пише до П.Б.: „Чакам номерчето.“

Отговорът на П.Б. до „Prezident-Pl. Uzunov” съдържа снимка, която предоставя информация за образуваното две седмици по-рано (на 13.09.2018 г.) административно дело по протест срещу предхождащо решение на Административен съд-Бургас.

Самото заседание на ВАС по конкретното адм. дело е насрочено за 27.11.2018 г.

Видно от разпространената от Специализирана прокуратура в края на миналата седмица информация, на 27.12.2018 г. „Prezident-Pl. Uzunov” уведомява П.Б. за съдебното решение, преди същото още да е подписано от членовете на съдебния състав. Самото решение става публично шест дни по-късно – на 02.01.2019 г.

Анализът на разменените съобщения между П.Б. и П.У. сочи, че двамата са обсъждали предмета на адм. дело №11413/2018 в продължение на шест месеца.

Експертизата на мобилните устройства, ползвани от П.Б., установява, че с „Prezident-Pl. Uzunov” са разменени общо 61 файла, част от които съдържат и горецитираната информация за съдебни дела и решения по тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общо четирима от БСП са заразени с коронавирус
Общо четирима от БСП са заразени с коронавирус
Продължава модернизацията на "Карантината" във Варна
Продължава модернизацията на "Карантината" във Варна