НОВИНИ

6 глоби за без маска в автобуса. Повсеместни проверки из София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:05, 23.06.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

От днес носенето на предпазни маски е задължително за закрити обществени места, с изключение на заведенията за хранене и нощните заведения.

Още сутринта започнаха засилени проверки в столичния градски транспорт, като броят на проверяващите екипи бе увеличен.

Освен проверки в автобусите и метрото, вечер ще има и засилена проверки на места, където обикновено се събират млади хора.

И досега носеното на маски в градския транспорт беше задължително, но проверките не бяха толкова строги. Днес контролът обаче бе засилен, съставени са 6 акта на стойност 300 лв. и са написани над 120 предупредителни протокола за неносенето на маска.

"Продължаваме със всеобхватните проверки, в които екипи на Общинска полиция, заедно с контрольори на градския транспорт, проверяват всяко едно превозно средство. От тази седмица екипите са удвоени, 6 екипа ще работят", обяви директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев.

В градския транспорт рядко се срещат нарушители, а хората изчакват превозните средства на дистанция от около 1,5 м. Това разстояние, което е посочено във вчерашната заповед на здравният министър Кирил Ананиев, важи освен за спирките, и за парковете, и за улиците.

"Правилата са много ясни отдвана, за съжаление, когато казахме, че са препоръчителни, много хора не ги спазват. Затова полицията трябва да прецени и да реагира, както бяхме свидели на събиране на много групи хора и в "Кристал", а и на други места", посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

А по улиците на София днес определно се усещаше затягането на мерките – много хора седяха и на открито с маски, пред магазините се оформиха по-дълги опашки заради дистанцията, а на хората в градския транспорт или магазините, които носят маските в ръка или под носа, се съставя предупредителен протокол.

Не липсват и такива, които си мислят, че могат да минат метър, като продавачи на хранителни стоки, без маски и ръкавици. Когато видят камера някои се поправят и слагат предпазни средства, но други продължават да работят без тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Ограничихме, отпуснахме, затегнахме. Къде сгрешихме с мерките срещу COVID-19?
Ограничихме, отпуснахме, затегнахме. Къде сгрешихме с мерките срещу COVID-19?
При акцията в Сандански: Дрога, над 400 хил. лева, петима в ареста
При акцията в Сандански: Дрога, над 400 хил. лева, петима в ареста