НОВИНИ

Заповедта на Тръмп: Не и за българите, чиито визи са издадени преди 23 юни

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:20, 23.06.2020 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
По света
Снимка: flickr

Американският президент Доналд Тръмп продължи до края на годината "паузата" в издаването на зелени карти и редица видове работни визи.

Заповедта не засяга българските граждани, които имат издадени визи до 0 часа на 23 юни, съобщи за Българското национално радио американското посолство у нас. От мисията уточняват, че всички българи със студентски визи могат да пътуват до Съединените щати.

Според анонимен представител на Вашингтон мярката ще осигури 525 000 работни места за американски граждани на фона на ръст на безработицата до над 13 процента през май. Забраната засяга визите за квалифицирани работници, търсени от технологичните компании в Силициевата долина.

Много от тези визи се предоставят на индийци. Миналата година е имало 225 000 кандидати за 85 000 места в програмата. Роденият в Индия шеф на Гугъл не скри разочарованието си.

Сундар Пичай - главен изпълнителен директор на Alphabet Inc. и на Google Inc: "Имиграцията има огромен принос за икономическия успех на Америка, като я превърна в глобален лидер в технологиите и направи "Гугъл" компанията, която е днес. Разочарован съм от обявеното днес. Ще продължим да стоим зад имигрантите и ще работим за по-широки възможности за всички.

Няма да се издават документи и на неземеделските сезонни работници и за мениджърски позиции. Удължаването на забраната за някои зелени карти ще засегне 170 000 души.

Критици обвиняват Белия дом, че използва пандемията за да заобикаля Конгреса при затягане на имиграционните закони. Целта е да привлечем най-добрите, както и максимална стойност за нашата икономика, обясняват от администрацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съмнения за коронавирус в детски градини в Плевен
Съмнения за коронавирус в детски градини в Плевен
ВТУ подписа договор за сътрудничество с две училища
ВТУ подписа договор за сътрудничество с две училища