НОВИНИ

Родни производители на чорапи заплашени от дъмпинга от Китай

bnt avatar logo
от БНТ
16:22, 23.06.2020
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Дъмпингов внос от Китай подбива родното производство на чорапи и текстил. Българският парламент е направил законови промени, за да повиши минималната цена за облагане на вносните стоки, Европейската комисия също е предприела мерки във връзка с митата, но в страната ни продължават да влиза продукция на занижени цени.

Русенски производители казват, че това ще унищожи родното производство. Проблемът, по думите им, е от 6 години.

Вече са направени и първите стъпки – двойно е увеличена минималната [ена – от 30 на 60 стотинки, и вносът за една година е намалял с 30%.

"Агенция Митници, от Нова година, когато види внос, който е съмнително занижен като стойност, т.е. под средно европейските цени, тя издава наказателно постановление, но задължава вносителят да внесе като гаранция недостигащата сума", коментира пред БНТ депутатът Искрен Веселинов.

Според русенските производители обаче вдигането на средноевропейската цена за внос на чорапи от трети страни не е достатъчно. Трябва да се промени начинът на обмитяване – да е на групи, а не на тегло, както е в момента.

"Защото не могат да се сравняват едни тънки чорапи, дамски, с едни зимни туристически чорапи. И всичко да бъде на 60 стотинки", настоя Даниел Джумалийски, който е производител на чорапи.

Друг проблем се оказва и вносът през Гърция, защото от китайски пристанища влизат големи количества чорапи на занижени цени. Затова русенските производители смятат, че трябва да се приеме общоевропейска практика. Затова и ще търсят съдействието на българските евродепутати, за да се защити, както българското, така и европейското производство.

Автори: Даниела Василева, Теодор Стамболиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОН препоръчва отлагане на баловете. Броенето до 12 – след 30-ти
МОН препоръчва отлагане на баловете. Броенето до 12 – след 30-ти
Под карантина е група от детска градина "Буратино" в Костиево
Под карантина е група от детска градина "Буратино" в Костиево