НОВИНИ

Малки фирми, използващи ток за бита – излизат на свободния пазар. Какво трябва да знаят?

Николай Минков
от Николай Минков
12:20, 23.06.2020
6313
Чете се за: 01:12 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС

До 1 октомври всички малки фирми, които досега използват ток за бита, трябва да излязат на свободния пазар. За целта до 10 септември те трябва да си изберат нов доставчик.

Търговци на електричество предупреждават, че ако пропуснат тези срокове, по служебен път ще им бъде определен нов доставчик и цена на тока, която не може да бъде договаряна.

Божидар Василев е собственик на малък търговски обект във Варна. Не знае, че промените в Закона за енергетика го задължават да излезе на свободния пазар на ток през есента.

"Току що го чувам от вас и само бегли познания имам за това нещо", настоя той и допълни, че не познава и процедурата за смяна на доставчика.

"Трябва да съм запознат изцяло, за да мога да дам компетентен и адекватен отговор", допълни Василев.

Търговци на ток съветват собствениците на малки фирми бързо да си изберат нов доставчик, тъй като е нужно технологично време за преминаване от ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про към свободния пазар.

"Този търговец би трябвало напълно автоматично да придвижи процеса. Отива при ЕРП-то и казва: "Аз искам този потребител да бъде сега мой потребител". ЕРП-то му преглежда старите сметки, ако няма задължения, дава одобрение за подписването на договора. Ако каже, че всъщност тук има задължения, ще можете да се прехвърлите чак на следващия месец", поясни Виктор Минчев от Асоциация Свободен енергиен пазар.

Има ограничение обаче кога може да се прехвърли към нов доставчик.

"Прехвърлянето може да става само от месец за месец. Имате първите 10 дни на месеца, когото човек може да заяви смяната на доставчика. И това важи за следващия месец", допълни Минчев.

Търговци на ток предупреждават фирмите да внимават и за нелоялна конкуренция.

"Много е важно човек внимателно да чете договорите на търговците. Познаваме колеги от бранша, които слагат доста тежки неустойки, дълги периоди за договорни отношения, възможност човек да се откаже от сделката само веднъж в годината", заключи експертът.

Ако малките фирми не си изберат нов доставчик на ток до 10 септември, тогава ще им бъде определен нов по служебен път, при който те нямат право то да договорят цената на електроенергията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пенсиите по-високи от 1 юли. Колко става минималната и какъв ще е таванът им?
Пенсиите по-високи от 1 юли. Колко става минималната и какъв ще е таванът им?
Фериботите в Гърция - необичайно празни
Фериботите в Гърция - необичайно празни