НОВИНИ

Още чат-разговори между Бобоков и Узунов. Обискираха офиси в София, Пловдив и Русе (Обобщение)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:17, 24.06.2020 (обновена)
Чете се за: 02:19 мин.
У нас

Прокуратурата разпространи още чат-разговори между бизнесмена Пламен Бобоков и секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов. От тях става ясно, че предложен от Бобоков е назначен за посланик в Алжир. А друг кандидат на бизнесмена, чака посланически агреман от Нигерия.

Има данни още, че Бобоков е сключил консултантски догов с фирма на брата на Пламен Узунов - Ангел. Разследващи и прокурори днес обискираха офиси на Бобоков и Узунов - брат в София, Пловдив и Русе.

Пламен Бобоков е предложил за посланик в Алжир Румен Петров, който има дългогодишна кариера в Либия, където пък в момента не можем да имаме работеща дипломатическа мисия заради усложнената обстановка в тази държава. Именно в Либия Пламен Бобоков има бизнес интереси, а посланикът ни в Алжир може да работи и в Либия. Бобоков има бизнес интереси и в Нигерия, където също е предложил кандидат. Този кадидат е одобрен от президента и за него се чака агреман. Става ясно още, че пък Пламен Узунов е изпратил от името на брат си бизнес-предложение до Пламен Бобоков за услуги срещу годишно възнаграждение от 60 хиляди лева. Съмненията на разследващите са, че зад това бизнес-предложение се крие получаване на имотна облага чрез трето лице срещу търговия с влияние.

Още преди обяд прокурори и разследващи влязоха в офиса на "Приста Ойл" на Пламен Бобоков в София. Според информация на "По света и у нас" обискът е извършен в присъствието на бизнесмена, а разследващите са търсили документи за случай със задържането и освобождаването на кораба "Бадр", както и договори между фирмата на Бобоков и "Ентърпрайз секюрити сървисиз", която е собственост на брата на Пламен Узунов - Ангел. Поводът - в един от чатовете между бизнесмена и секретаря на президента има изпратен от Пламен Узунов до Бобоков файл - сканирано писмо за мандат. С него братът на президентския служител се ангажира срещу 5 хиляди лева на месец да анализира външните и вътрешни рискове и заплахи пред корпоративната сигурност на "Приста Ойл". Разследващите обискираха и два адреса в Пловдив на имоти, използвани от Ангел Узунов.

"Знам само, че ни е съсед и живее на третия етаж или на петия. Друго не знам нищо за него", казва съсед.

"Ангел като съсед сме на здравей, здрасти - много възпитан човек. На третия етаж е", допълва друг.

Братът на президентския секретар не беше открит за коментар. От прессекретариата на държавния глава обясниха, че има много журналистически покани към Пламен Узунов, но той не желае да говори. "По света и у нас" потърси секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция и на неговия телефон, но той беше изключен.

От други чатове, които прокуратурата днес публикува, се вижда, че Пламен Бобоков и Пламен Узунов си уреждат среща в заведение на луксозен столичен хотел на 3 август 2018 година. Ден по-късно пак през чат-приложение Бобоков изпраща на Узунов предложение с инициали Р.П. за посланик в Алжир. Дали е имало други разговори между двамата по темата не става ясно.

От свои източници, запознати с разследването, "По света и у нас" разбра, че зад инициалите Р.П. е Румен Петров, който е назначен за посланик в Алжир с Указ на президента от 16 януари тази година. От разпространените разговори става ясно, че Пламен Бобоков посочва и кандидат за посланик в Нигерия. Бизнесменът дори изпраща на президентския секретар автобиография на Жоро Илиев Кираджиев с уточнение: "моето предложение за Абуджа (Нигерия)". Според неофициална информация посоченият от Бобоков кандидат получава одобрение от президента. Жоро Кираджиев, обаче, вече шест месеца очаква агреман, който Нигерия така и не е изпратила.

По повод на новите чат-разговори, от президентството излязоха с позиция, че посланиците се назначават от държавния глава по предложение на правителството. Публично известно е, обаче, че за всяко посланическо назначение има предварителни консултации и съгласуване между президентството и изпълнителната власт, и правителството праща предложения, с които президентът е съгласен. Малко преди 18 часа от пресекретариата на президента ни обърнаха внимание, че Пламен Узунов е изпратил своя позиция по днешните разкрития на прокуратурата до регионален - пловдивски частен сайт. В нея Узунов твърди, че е подложен на безпрецедентна медийна атака, като ежедневно данни за неговия личен живот, както и този на семейството му, заливат медиите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трибуналът в Хага обвини Хашим Тачи във военни престъпления
Трибуналът в Хага обвини Хашим Тачи във военни престъпления
Удължиха извънредната епидемиологична обстановка до 15 юли (Обзор)
Удължиха извънредната епидемиологична обстановка до 15 юли (Обзор)