НОВИНИ

Ивелина Василева: Багерите в Рила са грубо посегателство върху природата

bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 30.06.2020
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Ивелина Василева, председател на Комисията по околна среда и водите в НС, определи багерите в Рила като грубо посегателство върху природата.

"Извършват се проверки за приложените процедури, за указанията, които са давани в хода на изпълнение на проекта, който е реализиран и с европейско финансиране. Надявам се тези проверки да покажат резултат и установяване на това, как са прилагани процедурите и законодателството и ако има отговорни, те да понесат отговорност”.

Ивелина Василева коментира и протестите на природозащитници срещу готвените промените в Закона за биологичното разнообразие, касаещи мрежата "Натура 2000“.

"Ангажирахме се да проведем широко обсъждане с всички, които изразяват своите резерви относно законопроекта, който е на дневен ред и се обсъжда в Народното събрание. Нашата цел е да постигнем консенсус по основните въпроси, свързани с няколко неща – първо стриктно прилагане на европейското законодателство, подобряване на капацитета на всички звена и органи, които имат отношение към защитните зони."

Природата за нас е изключителна ценност, стратегически ресурс. Нашата цел е да постигнем съгласие от всички към следващата стъпка за подобряване на управлението на мрежата "Натура 2000". Ако не стигнем до това съгласие, ще коригираме нашето отношение към законопроекта, посочи Василева.

Текстовете не касаят обхвата на териториите, които попадат в "Натура 2000". Намаляване на обхвата на мрежата може да бъде направено само от Европейската комисия, на национално ниво няма такъв механизъм, коментира още Василева.

Целия разговор вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Богомил Манчев: Нов технически проект не е необходим за АЕЦ "Белене"
Богомил Манчев: Нов технически проект не е необходим за АЕЦ "Белене"
Най-старата АЕЦ във Франция спря работа
Най-старата АЕЦ във Франция спря работа