НОВИНИ

До 8 юли остава блокадата на квартал "Изток" в Кюстендил

bnt avatar logo
от БНТ
20:06, 30.06.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

В Кюстендил Областният кризисен щаб взе решение да удължи карантината с още една седмица.

До 8 юли жителите на квартал "Изток" в Кюстендил остават блокирани. Ще излизат само, за да отидат на работа или при спешни случаи. Хората не приеха добре новината за удължаването на карантината.

Главният държавен здравен инспектор се извини на местните хора, заради удължаването на изолацията. Според него обаче взетите мерки дават резултат и огнището в Кюстендил е овладяно.

Доц. Ангел Кунчев , главен държавен здравен инспектор: Естествено, случаите няма да свършат изведнъж от днес за утре. Ще има и нови. Циркулация на вируса определено има. Но според мен решението, което са взели от щаба е абсолютно правилно.

В COVID отделението на местната болница ситуацията е динамична и постоянно постъпват нови болни. Тази сутрин те бяха 13, двама от тях са в критично състояние.

Д-р Александър Величков, директор на МБАЛ "Д-р Никола Василев" - Кюстендил: Увеличили сме кислородната инсталация, закупили сме допълнително респиратори. И смятаме, че в двадесетина души бихме могли да подсигурим на кислородолечение, непрекъснато дозирано, проследявано. Големият проблем е персоналът.

Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Големият проблем са кадрите - това продължава да е ключовото, тясното място на системата, но нито някой е в състояние да произведе за 2-3 месеца инфекционисти, или пък епидемиолози или пък сестри, така че ще се работи с това, което има.

Петима медицински работници от болницата в Кюстендил са се заразили с COVID-19 от началото на пандемията. Някои от тях вече са на работа.

Автор: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правосъдното министерство започва проверка как осъденият Петър Ненов е чатил с Бобоков от затвора (ОБОБЩЕНИЕ)
Правосъдното министерство започва проверка как осъденият Петър Ненов е чатил с Бобоков от затвора (ОБОБЩЕНИЕ)
Сърбия връща част от мерките
Сърбия връща част от мерките