Карантина и след сертификат за 2 поставени дози ваксина при влизане в България

Татяна Йорданова
от Татяна Йорданова
19:53, 10.04.2021
15783
Чете се за: 04:45 мин.
Здраве
Слушай новината

Ваксинацията продължава, здравното министерство предвижда до края на юни 70% от населението вече да има някаква защита - от преболедуване или ваксина.

Сертификатите за ваксинация обаче, които се получават след втората доза - оказва се не ни освобождават от карантина при влизане в страната.

Могат ли обаче хората, които имат сертификат за ваксинация, да разчитат, че държавата няма да ги постави под карантина при всяко влизане в страната.

Много подробно беше обяснено как можем да си изкараме сертификат, че сме получили две дози ваксина. Вариантите са или да си направим електронен подпис срещу 30 лв. или да си получим сертификата от личния лекар. Но в крайна сметка каква е идеята на този сертификат в момента - до нас стигна казус на човек, който има такъв сертификат, има и документ, с който доказва, че е прекарал COVID-19, но това няма никакво значение на летището.

РЗИ го уведомяват, че каквито и документи да им покаже, ще трябва или да си остане вкъщи две седмици или да плати стотина лева за PCR тест.

Такива са правилата в България в момента. Оказа се, че има страни в Европа, които признават този сертификат и освобождават от карантина, ако го предоставите.

Здравните власти обаче отговориха, че у нас не се признава за момента, защото ваксината не е гаранция, че не си преносител на вируса.

В тялото му има стотици антитела, защото е прекарал COVID-19, и две дози от ваксината на "Пфайзер". И всичко това е документирано. Когато се връща от командировка от Италия обаче това няма никакво значение.

"На летището ми казаха, че нито сертификатът за ваксинация, издаден от Единната здравна информационна система на Министерство на здравеопазването, е валиден и важи за влизане в страната, нито лабораторният тест, в който се вижда черно на бяло, че имам стотици единици антитела", каза журналистът Найо Тицин.

Кратко и ясно РЗИ му казва - или две седмици карантина или PCR тест.

"Този сертификат не важи за нищо. Той е абсолютно безсмислена хартийка. За какво трябва да си го издаваме, когато никой не го признава", казва Найо Тицин.

Отправихме същия въпрос към здравните власти.

"PCR тестовете, стана ясно, че и те също не дават 100% гаранция, че не си преносител на вируса. Аз разбирам всичко това. Проблемът е, че не разбирам защо тогава трябва да се издават тези сертификати с всички налични атрибути - QR кодове и т.н. Всички власти ни стимулират това да го направим. А в същото време, когато се ваксинираме - това по никакъв начин не облекчава придвижването на тези ваксинирани хора", каза Найо Тицин.

От здравното министерство допълват, че наложените на българските граници правила са същите и дори по-леки от тези в някои други страни.

"Това, че всички следват един хаотичен модел, не значи, че не може някоя държава да каже "Нека ние да пробваме да бъде по-подредено", така да се каже", казва Тицин.

Оказва се, че вече има поне 8 страни, които не задължават ваксинираните хора да стоят в карантина. България не е от тях.

Найо Тицин чака PCR теста си и казва, че засега сертификатът му може само да бъде сложен в рамка.

Този случай едва ли е единичен, защото хората, които вече са получили втора доза, се увеличават, увеличават се и хората, които имат такъв сертификат. Очакванията, че той ще служи като облекчение на границата при пътуване, не се оправдават.

Предстои и в ЕС да започнат да важат така наречените имунизационни паспорти, които да заместят PCR теста, когато пътуваме в Европа. Очакваме това да стане през юни.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Политическа интрига: В очакване на "Парламентарната рулетка"
Политическа интрига: В очакване на "Парламентарната рулетка"
Родители откриха снимка на детето си във фалшива кампания за набиране на средства
Родители откриха снимка на детето си във фалшива кампания за набиране на средства