НОВИНИ

Карлос Сайнц спечели първия етап на Рали Дакар 2023

Борил Гочев
от Борил Гочев
15:49, 01.01.2023
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Ветеранът Карлос Сайнц-старши с Ауди спечели първия етап от тазгодишното издание на Рали Дакар и по този начин поведе в генералното класиране при автомобилите.

60-годишният испанец, който е четирикратен шампион в надпреварата беше най-бърз в 367-километровия етап, който се проведе около специализирания морски лагер.

Сайнц измина етапа за 03:20.41 часа, оставяйки на 21 секунди зад себе си деветкратния световен рали шампион Себастиан Льоб от тима на Бахрейн Рейд Екстрийм. Трети на близо две минути след победителя завърши шведът Матиас Екстрьом, който пък бе най-бърз в пролога в първия ден на състезанието.

В генералното класиране Карлос Сайнц-старши излезе начело с време 03:28.55 часа, следван от Льоб, който изостава на 10 секунди и Екстрьом, чийто пасив от лидера е 33 секунди.

При мотоциклетистите най-бърз в първия етап беше австралиецът Даниел Сандърс от екипа на ГасГас , с което той поведе и в генералното класиране с аванс от една минута пред испанецът Хоан Бареда с Хонда и 1:15 минути аванс пред победителя през 2020 година Рики Брабек с Ямаха.

За съжаление, миналогодишният шампион Сам Съндерланд катастрофира на 52-ия километър от етапа, като според информациите е бил отведен в болница, откъдето съобщиха, че британецът е със сътресение и е получил фрактура на рамото, което го вади от по-нататъшно участие в Рали Дакар.

При камионите чехът Мартин Мацик спечели първия етап и по този начин увеличи аванса си от пролога, като той има преднина от над 10 секунди пред втория Мартин ван ден Бринк. Трети към този момент на изоставане от 14:15 секунди е Мартин Шолтис.

През 2023 година в категорията на камионите не участват утвърдените тимове на Камаз и МАЗ, които се оттеглиха още преди старта на Рали Дакар заради опасения, че от ФИА ще ги накарат да осъдят войната в Украйна, въпреки че двата отбора са базирани съответно в Русия и Беларус.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ-СДС честитиха Новата година с видеокартичка на лидера Бойко Борисов
ГЕРБ-СДС честитиха Новата година с видеокартичка на лидера Бойко Борисов
9-годишно момиченце е първият турист на крепостта Царевец за 2023 година
9-годишно момиченце е първият турист на крепостта Царевец за 2023 година