НОВИНИ

Кърпят 40 000 кв. м от пътя през Ришкия проход през август

кърпят 000 пътя ришкия проход август
bnt avatar logo
от БНТ
17:19, 18.07.2023
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

През август е планирано изкърпване на 40 000 кв. м от пътя през Ришкия проход, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Става дума за отсечка от второкласния път Шумен - Карнобат. Ще бъде подобрено състоянието и на отсечката на територията на община Сунгурларе, преминаваща през селата Прилеп, Лозарево и Вълчин. От АПИ уточниха, че през месец май са били изкърпени над 2000 кв. м настилка.

Програмата на Пътната агенция предвижда основен ремонт на 90 км от второкласния път. От тях 47 км са на територията на област Бургас, а останалите около 43 км са в област Шумен. Целта е подобряване на състоянието на отсечката, носимоспособността на пътната конструкция и отводняването. В момента се изработва технически проект за ремонта на пътя. Договорите с проектантите са подписани през октомври и ноември 2022 г.

Проектът се разработва в три етапа. Към момента са извършени проектантско-проучвателните работи за първия междинен етап. Предстои те да бъдат приети след разглеждането им от експертен технико-икономически съвет в АПИ, планиран за септември. Предвижда се техническият проект да бъде готов в началото на 2024 г. Прогнозният срок за започване на основния ремонт на трасето е 2025 г.

Докато бъде осъществен основният ремонт, Областното пътно управление - Бургас, ще поддържа отсечката чрез текущи ремонти, допълват от Агенция "Пътна инфраструктура".

В края на юни министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков се срещна с представители на строителния бранш и обяви, че в бюджета на АПИ са заложени 1,2 млрд. лв. за ремонт и пътна поддръжка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всички играчи на Черно море участваха в тренировките преди мача с Хебър
Всички играчи на Черно море участваха в тренировките преди мача с Хебър
Регионалното министерство прекрати поръчки за над 4 млрд. лв. на служебния кабинет
Регионалното министерство прекрати поръчки за над 4 млрд. лв. на служебния кабинет