НОВИНИ

Картини на четири поколения творци събира изложбата "Художници в Търговище"

bnt avatar logo
от БНТ
09:12, 01.11.2021
Чете се за: 03:10 мин.
Регионални
Слушай новината

Четири поколения творци, родени в Търговище и свързани с този край, са включени в каталога „Художници в Търговище“ на местната Художествена галерия. Изданието е посветено на Деня на будителите и ще бъде представено тази вечер при откриването на изложба с картини на местни творци.

Каталогът е първи по рода си за Художествената галерия в Търговище. В над 200 страници е представено творчеството на 177 художници, свързани с този край, разказва авторката Маруся Максимова.

"В каталога изрично се посочват заслугите на художниците за развитието на културния процес в града или региона, а при всички случаи в тяхното творчество намира отражение именно нашият край. Моето изследване е в резултат на тримесечен почти денонощен труд и много от имената може би за първи път се появяват или по-скоро стават известни на широката общественост именно от този каталог", казва Маруся Максимова.

Експозицията, посветена на Деня на будителите, показва част от творбите, представени в каталога.

"Настоящата изложба показва 86 автори, с по една творба всеки автор, т.е. 86 творби, които са собственост на колекция на ХГ „Никола Маринов". През един или друг период закупени за галерията, като започваме от нашата галерия "Никола Маринов" и до наши дни, това са някъде 4 поколения може би творци, израснали и творили и в Търговище, и напуснали пределите на областта и страната", разказва директорът на галерията Пламен Проданов.

Бившият директор на галерията проф. Димитър Чолаков е сред творците, представени в каталога. Сред най-интересните му творби е тази картина с история. Рисувана е върху покривка на маса, част от интериора на партиен кабинет преди 1989 година. Художникът я е озаглавил „Последният коктейл".

"Какво съм искал да нарисувам – всъщност това е хаосът, който беше и който продължи да бъде. Това са едни скупчени боклуци върху една покривка, която остана и все пак толкова години се опитваме да ги разчистим. Дай Боже най-после да съумеем да ги разчистим тези оставени от някога и продължили след това боклуци, които не бива да присъстват в нашето общество според мен", казва проф. Димитър Чолаков.

Такъв каталог имат много малко галерии в страната, а изложбата с част от творбите на авторите в изданието ще остане подредена до август 2022 година.

Репортер и оператор: Герасим Герасимов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аварирал е газопровод в района на село Ветрино
Аварирал е газопровод в района на село Ветрино
Зрителите питат: Проблеми със зелените сертификати у нас
Зрителите питат: Проблеми със зелените сертификати у нас