НОВИНИ

Като за последно

последно
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
10:46, 10.04.2023
Чете се за: 06:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Обикновено жълтият картон трудно може да промени даден мач, но спокойно можете да твърдите обратното, ако се вгледате по-старателно в един конкретен жълт картон от дербито между Ливърпул и Арсенал снощи.

Към края на първото полувреме, когато лондончани тотално контролираха събитията на игрището, Гранит Джака си изкара жълт картон, разгневи привържениците на "мърсисайдци" и … сякаш обърна мача. Швейцарецът събуди "Анфилд". Неволно той вля необходимата доза адреналин във вените на съперника, шумът стана доста по-осезаем и типичен за този стадион и Ливърпул бавно трупаше смелост, идваща от енергията, лееща се по трибуните. Вкара един гол още преди почивката, а след нея беше по-добрия отбор и не позволи на лидера и основен кандидат за титлата през този сезон да напусне победоносно храма му.

Арсенал се срина психически. Макар обратното да беше по-вероятно. Ливърпул допусна два ранни гола, после Салах изпусна за втори пореден път дузпа във Висшата лига (което е доста ясен белег и увереността, която египтянинът има към днешна дата). Но все пак Арсенал беше тимът, който не издържа чисто психически. Защо? Дали пък Ливърпул и играчите на Юрген Клоп вкупом не си казаха – "какво пък толкова, вече нямаме какво да губим, дали да не заложим по-скоро на емоцията, на хаоса, на безпорядъка, на случайността дори?" И честно казано – това би бил правилен подход в моите очи до края на сезона за отбора от "червената" част на града на Бийтълс. Когато си имал толкова отчайваща кампания, че дори се е заговорило за уволнението на Клоп, тогава видимо трябва нещичко да се промени. Да се побутне в друга посока. И ако това нещо е промяна в модела на игра – не тактически, а чисто емоционално, то нека се изпробва. Това дори не е експеримент. Това е нужда.

Ливърпул няма как да спечели трофей през настоящия сезон, а дори попадането в топ 4 във Висшата лига изглежда по-скоро като неизпълнима мечта, отколкото като цел, която е въпрос на време да бъде постигната. Нито точките, нито формата на Нюкасъл и Манчестър Юнайтед могат да вдъхнат особени надежди на Ливърпул.

Формата на Върджил ван Дайк се срина ужасяващо. До такава степен, че социалните мрежи не закъсняха с извиненията си, че изобщо някога са дръзвали да сравняват нидерландеца с други централни защитници като Тери, Фердинанд и Видич.

Споменах вече – Салах сякаш се лута в мислите си, дори изпуска нервите си понякога, което е безкрайно нехарактерно за него, пропиля две дузпи, при които ударът му дори не намираше очертанията на вратата.

Трент Александър Арнолд на момент изглежда тотално безполезен в дефанзивен план, улисан в намеренията си да помага във всяка една възможна секунда на колегите си в атака. И при него дори Клоп взе смелото решение да видоизмени позицията му на игрището снощи срещу Арсенал – десният бек играеше значително по-често към центъра на игрището и на момента изглеждаше като халф, отколкото като краен бранител. Вероятно самият той не желае особено горещо да бъде подлаган на тази метаморфоза, но понякога зоната на комфорт трябва да бъде напускана.

От другата страна Андрю Робъртсън е доста по-непродуктивен в сравнение с предходни сезони. Дарвин Нунес и Коуди Гакпо все още свикват с живота във Висшата лига и от тях далеч не може да се очаква да бъдат лидери на тима. По-скоро в момента (особено при уругваеца) тегне едно бреме заради прекалено многото му пропуски, което трудно ще падне от гърба му до края на този сезон. Тиаго често е контузен, Фирмино си тръгва в края на сезона, Мане вече го няма.

Ливърпул изглежда като отбор, който неистово се нуждае от почивка – ментална и физическа. Но същевременно не може да си позволи огромния лукс просто да доиграва сезона, защото на карта са заложени доста пари, престиж, участия в различни турнири през следващата кампания, дори работата на мениджъра, колкото и на "Анфилд" да отказват да говорят за подобен сюрреалистичен сюжет, в който германският специалист се разделя с отбора. Но дори той загатна, че подобен ход не е невъзможен. Така че – нека адреналинът, енергията и първичните емоции да водят Ливърпул в края на трудния му сезон. Няколко мача на мускули и с надежда, че хаосът може и да помогне. Като за последно.

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интензивен тежкотоварен трафик на "Дунав мост" край Русе
Интензивен тежкотоварен трафик на "Дунав мост" край Русе
Хотелите в Италия са пълни за великденските празници
Хотелите в Италия са пълни за великденските празници