НОВИНИ

Катрин Деньов със "Златен лъв" за цялостно творчество на кинофестивала във Венеция

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:51, 01.09.2022
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Катрин Деньов беше звездата на откриването на кинофестивала във Венеция снощи. Французойката беше отличена със "Златен лъв" за цялостно творчество. В 79-ото издание на фестивала ще се състезават 23 ленти.

Препълнената зала в Двореца на киното във Венеция се изправи на крака и дълго аплодира Катрин Деньов. Тя получи своя втори "Златен лъв", първия печели с ролята в "Дневна красавица" на Луис Бунюел през 1967 година - филмът, който я превръща в знаменитост.

"Изключително съм щастлива и горда, че бях избрана тази година да бъда тук с вас. Имам дълга история с фестивала във Венеция. Първия път, когато дойдох, беше заради филм, който много много обичам, и който стана много известен. За мен това не е награда за цялостно творчество, само преди две седмици приключих снимките на един филм, а само след месец започвам една комедия на английски. Но... да, благодаря ви много за всичко, благодаря ви!", каза Катрин Деньов, актриса.

На пресконференция във Венеция Катрин Деньов сподели: "Трудно е да спреш в един момент от живота си, да погледнеш назад и да мислиш за всички решения, които си взел, сякаш те са били определящи за бъдещето ти. Всъщност не беше така."

"Има голяма доза късмет, щастливи срещи, добри решения и - понякога - грешни решения. Не всичко зависи от актьорите - ние имаме само роля в един филм", каза още Катрин Деньов.

И все пак - съдбата ѝ в киното е повече от щастлива. Родена в Париж, избира фамилията на майка си, боядисва косата си руса на 20 г. и рядко коментира публично личния си живот. Започва да се снима на 14 г., а на 22 октомври ще навърши 79 г.

Sнимки: БГНЕС

За това време с роли в повече от 100 филма си спечели славата на богиня от екрана. Работи с някои от най-прочутите режисьори в света, снима се за списания, отказва да я наричат икона, не се смята и за секс символ, защитава обществени каузи като правото на аборт и отмяната на смъртното наказание.

Има две деца - син с режисьора Роже Вадим и дъщеря с актьора Марчело Мастрояни, има и петима внуци. Казва, че обича киното, както и да седи в салона с напълно непознати и продължава да търси нови филми.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА преотстъпи Калоян Кръстев и Митко Митков на Берое
ЦСКА преотстъпи Калоян Кръстев и Митко Митков на Берое
Министърът на отбраната: Водят се разговори за закупуване на двигатели за МиГ-29 от Полша и Словакия
Министърът на отбраната: Водят се разговори за закупуване на двигатели за МиГ-29 от Полша и Словакия