Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Министърът на отбраната: Водят се разговори за закупуване на двигатели за МиГ-29 от Полша и Словакия

bnt avatar logo
от БНТ
18:43, 01.09.2022
Чете се за: 05:17 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Батальонната бойна група, която България формира, не е окомплектована напълно. Първоначалните оперативни способности се очакват към средата на октомври. Не става въпрос за недостиг на хора, а подписване на необходимите документи, с които страните желаят да участват в тази група. Подготвя се и техническо споразумение, което трябва да мине за решение през МС. Това каза в студиото на "Още от деня" служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Към България и Италия ще бъдат включени също Гърция, Северна Македония, Албания и Черна гора. Както и американската рота "Страйкър".

Рота "Страйкър" не е част от легендарните американски "Крещящи орли" - това е щабът на дивизията, който ще бъде в Румъния, не в България, но под оперативно командване на този щаб ще е нашата бойна група, уточни Стоянов.

По думите му към момента се очакват 150 американски военнослужещи да дойдат в България.

Това са първоначалните способности, които трябва да развием. Очакването е броят на участващите в бойната група да бъде над 1500 души. Има нова стратегическа концепция на НАТО, според която имаме предна отбрана, уточни Стоянов.

По думите му ще е много трудно да се освободим от руското въоръжение, защото модернизацията на българската армия е забавена с години.

30 млн. е нищожна сума за модернизация, българската армия е подценявана с години, каза той. Подчерта, че ако няма приемственост между отделните правителства, няма как да се постигне модернизиране на армията.

По отношение на сключените договори Стоянов каза, че има сключени два договор за доставка на самолети Ф-16 - 8 броя и новия многоцелеви патрулен кораб - 2 броя. Служебното правителство, подпомогнато от предходното правителство, е сключило договор за придобиване на противокорабни ракети. Предстои да бъде сключен такъв за зенитно-управляеми ракети, а на по-късен етап за торпеда за новите патрулни кораби. В инвестиционната план-програма са заложени около 12 проекта. За процеса на превъоръжаване ще са необходими между 6 и 8 млрд. лв., каза служебният министър на отбраната.

Министърът каза, че в момента се прави всичко възможно за удължаване на живота на МиГ-29 поне до 2023 г. Водят се разговори за евентуално закупуване на двигатели от Полша или Словакия.

"В Полша има ремонтно предприятие, в което в момента има ремонтирани 6 двигатели и те са ни основната цел. В Словакия също се оказа, че има резервни ремонтирани двигатели и за тях няма да бъдат необходими, защото те спират да летят с МиГ-29 от края на тази седмица", каза той.

Все още няма прекратени лицензи за техния ремонт от руската страна, но има такова намерение, допълни министърът.

В същото време се работи и по друг вариант - придобиване на друга възможна платформа, която да запълни празнината, която се отваря от евентуално спиране на МиГ-29. Изпратени са писма до Швеция, Франция, Израел и САЩ.

Министърът на отбраната уточни, че към момента не се ремонтира украинска техника у нас.

По отношение на охраната на българската граница Димитър Стоянов беше категоричен, че отслабване на охраната от страна на българската армия няма.

На границата има над 350 военнослужещи, които подпомагат МВР, които използват различни технически средства - от очила за нощно виждане, безпилотен летателен апарат, който ще бъде включен в по-нататъшен етап. От 2018 г. има план, съгласно които военното министерство може да увеличи силата на над 1400 души.

До преди няколко седмици Министерство на отбраната е участвало със 100 души в охраната, сега са над 350 и то заради увеличения натиск. Пробив в охраната няма, категоричен е Стоянов.

Естествено, че има канали, по които минават мигрантите, но се прави всичко възможно това да бъде ограничено, заради което ще се включат допълнително сили и допълнително средства, уточни министърът.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катрин Деньов със "Златен лъв" за цялостно творчество на кинофестивала във Венеция
Катрин Деньов със "Златен лъв" за цялостно творчество на кинофестивала във Венеция
Тити Папазов за БНТ: Оставката е най-голямата ми глупост, обичам Стоилов като брат
Тити Папазов за БНТ: Оставката е най-голямата ми глупост, обичам Стоилов като брат