НОВИНИ

Казус от Пловдив: Преглеждат жена с COVID симптоми във ваксинационен кабинет

bnt avatar logo
от БНТ
08:44, 23.10.2021
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Ръстът на заболеваемостта и необходимостта от зелен сертификат в Пловдив води много хора пред центровете за имунизация, но също и пред ковид зоните в града. Това обаче създава объркване и местата се превръщат в конфликтна точка.

Ковид зоната и ваксинационният център на първо ДКЦ в Пловдив се намират в две противоположни крила на сградата. На стълбище пред кабинет за прегледи стоят хора със здравословни оплаквания. Със симптоми и притеснение, че може да се е заразила с Ковид, но с отрицателен тест чака и Гергана Янакиева. Минути след прегледа вече е пред ваксинационни кабинети.

"Минах през ковид центъра, имам някакви опасения и симптомите донякъде отговарят на този вирус. Показа отрицателен бърз тест, но нямат право да ми назначат лечение там, когато съм с отрицателен тест", заяви Гергана Янакиева.

Личният лекар на Гергана затворил своята практика. Затова от ковид зоната я пренасочили.

В същото време в кабинета се поставят и ваксини. И хората, които чакат за имунизация, останаха възмутени, че преди тях се преглежда жена с ковид симптоми.

"Тя е в момента със здравословен проблем и трябва да бъде прегледана, аз трябва да влезна за имунизация. Пред мен се случва, възмутена съм", допълни пенсионерът Райна Георгиева.

Кабинетът е на медицински център, който не е на поликлиниката, а входът му е отделен с преграда обясниха от ръководството на ДКЦ 1. И след бърза намеса определиха проблема като недоразумение и изолиран случай.

"Тук е медицински център, който е частна структура, а това е вече към ДКЦ 1 и отвън, и отвътре за ваксини кабинет", добави Екатерина Кънчева, която е главна сестра.

Необичайната ситуация не наруши работата на ваксинационния кабинет, пред който документи попълваше студентка по медицина със стаж в Германия.

"За мен това е правилното решение - за мен лично, за семейството ми, за бъдещите ми пациенти, аз не мога да отида така или иначе, не ми е позволено да ходя при тях неваксинирана. Но дори и да не бях задължена от университета към момента, щях да се ваксинирам така или иначе", каза още студентът по медицина Джани Ердинч.

След прегледа Гергана Янакиева си тръгна с изписан антибиотик, а Джани Ердинч с поставена еднодозова ваксина, за да продължи безпроблемно следването си в Германия.

Автор: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На ски във Франция: Какви са ограниченията за COVID-19?
На ски във Франция: Какви са ограниченията за COVID-19?
След стрелбата: Алек Болдуин е смятал, че оръжието е безопасно
След стрелбата: Алек Болдуин е смятал, че оръжието е безопасно