НОВИНИ

КЕВР изиска "Топлофикация София" да даде информация за коригирането на изравнителните сметки

топлофикация софия коригира частично изравнителните сметки парно
bnt avatar logo
от БНТ
16:11, 16.09.2022
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов изиска от ръководството на "Топлофикация София" да предостави цялостна информация по казуса с годишните изравнителни сметки за парно.

След получени запитвания относно корекцията на ставката на ДДС от 20% на 9% в годишните изравнителни сметки "Топлофикация София“ ЕАД трябва да изпрати в Комисията информация за срока, в който клиентите на топлинна енергия ще получат коригирана данъчна фактура с отразена ставка от 9% ДДС върху дължимите суми.

Изискани за разяснения и за начина, по който дружеството ще информира клиентите за разликите в дължимите суми с начислена ставка от 20% ДДС и 9% ДДС.

КЕВР очаква от "Топлофикация София" ЕАД изчерпателна информация за броя на клиентите, засегнати от корекции на фактурите, в които е отразена годишната изравнителна сметка, както и каква е общата стойност на направените корекции. Допълнително дружеството трябва да даде разяснения и по въпроса на кои фактури, на какво основание и в кои случаи ще бъдат начислявани лихви за просрочие.

Освен поисканата информация "Топлофикация София" ЕАД следва да представи на регулатора образец на фактурa, в която да бъде ясно посочен начинът, по който клиентите ще бъдат информирани за разликите в дължимите суми с начислена ставка от 20% ДДС и 9% ДДС.

Цялата необходима информация трябва да бъде предоставена от "Топлофикация София" ЕАД в тридневен срок, се посочва в писмото на председателя на КЕВР до изпълнителния директор на дружеството Александър Александров.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стокообменът между България и Румъния до края на годината се очаква да е над 7 млрд. евро
Стокообменът между България и Румъния до края на годината се очаква да е над 7 млрд. евро
Левски привлече национал на Нигерия два дни преди дербито с ЦСКА
Левски привлече национал на Нигерия два дни преди дербито с ЦСКА