Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

КЕВР реши: Природният газ поскъпва с 18,7% от днес

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:16, 01.12.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
кевр утвърди цена природния газ октомври
Слушай новината

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) увеличи цената на природния газ от днес с 18,7% до 146,09 лева за мвтч, съобщиха от регулатора. Това е с няколко стотни по-малко от предложението на държавната компания "Булгаргаз".

"След извършената проверка на всички разходи за закупуване на природен газ Комисията коригира цената, предложена в днешното заявление на „Булгаргаз“, и я намали от 146,83лв. за мегаватас на 146,09 лв. Установено е, че в предложената цена неоснователно са включени разходи в размер на 2 454 017 лв. за доставка на количества на Виртуална търговска точка България. Тези разходи са извадени от общите разходи на обществения доставчик за покупка на природен газ, които формират цената за м. декември 2022 г.", обясниха от КЕВР.

Основните причини са две. Газът, който трябва да бъде иззет от единственото ни хранилище в Чирен е много скъп и второ има повишение на международните борси.

"Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от няколко различни източника за доставка. В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ (IGB), съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват около една 27% от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво", обясниха от КЕВР.

След организиране на тръжни процедури "Булгаргаз" е сключил и два договора за доставка на втечнен природен газ с търговци на природен газ от региона.

С осигурените количества природен газ се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти и по Програмата за освобождаване на природен газ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Връщат хартиената бюлетина като право на избор за гласуване в секциите с над 300 души
Връщат хартиената бюлетина като право на избор за гласуване в секциите с над 300 души
Омари и зеленчуци от градината на Белия дом ще присъстват на вечерята в чест на Макрон
Омари и зеленчуци от градината на Белия дом ще присъстват на вечерята в чест на Макрон