НОВИНИ

Ким Кардашиян и босът на Лийдс спасиха афганистански футболистки

Ким Кардашиян
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:43, 19.11.2021
Чете се за: 04:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Риалити звездата Ким Кардашиян има противоречив имидж в обществото. Този път обаче тя получи аплодисментите на феновете за организирането на спасителна мисия, която помогна на около 130 футболистки и техните семейства да избягат от Афганистан.

Ким Кардашиян, заедно със собственика на Лийдс Юнайтед Андреа Радризани, подпомогнали състезателките да напуснат Пакистан (където се намирали, след като избягали от родината си). В същото време те могат да останат в Обединеното кралство, ако пожелаят това.

Според информациите футболистките са били евакуирани от Кабул още през септември след бързото превземане на столицата от талибаните. Досега те са се намирали на територията на Пакистан.

След като чува тяхната история, Ким Кардашиян се включва в мисията, като заплаща за чартърен полет, който ще осигури безопасното им преминаване до Лондон.

В момента афганистанците са под 10-дневна карантина заради COVID-19, а след това ще могат да започнат новия си живот.

Равинът Моше Маргаретън е основател на асоциация и е работил в тясно сътрудничество с Ким Кардашиян по време на нейната кампания за реформа в правосъдието. Той се обръща с призив в социалните мрежи към риалити звездата, а тя не е губила и минута и веднага е откликнала в помощ на момичетата от Афганистан.

„Може би час след разговора в Zoom, получих текстово съобщение, че Ким иска да финансира целия полет“, каза Маргаретън пред АП.

Бившият капитан на националния отбор на Афганистан при дамите и активистка за човешките права Халида Попал сподели, че е "много щастлива и облекчена", че жените са кацнали безопасно във Великобритания.

„Много от тези семейства напуснаха домовете си, когато талибаните поеха властта. Къщите им бяха изгорени“, каза Халида Попал пред АП.

"Някои от членовете на техните семейства бяха убити или заловени от талибаните. Опасността и стресът бяха много големи и затова беше изключително важно да се придвижат бързо, за да бъдат изведени извън Афганистан. И много благодаря на Ким Кардашиян за финансирането на полета “, каза още бившият капитан на националния тим при жените на Афганистан.

Собственикът на Лийдс Андреа Радризани също изиграва голяма роля в подпомагането на плана да се осъществи.

„Когато получих обаждане с молба за помощ за спасяването на отбора от Афганистан, дори не знаех откъде да започна. Те отлетяха за Обединеното кралство. Гордея се, че съм част от екипа, който прави това реалност. Можем да помечтаем, че един ден ще играят за Лийдс", написа в Twitter Андреа Радризани.

Талибаните вярват в законите на шериата и ограничават свободите на жените, в това число им се забранява да спортуват и да се образоват. Някои от състезателките в страната е трябвало да изгорят екипировката си, за да спасят себе си и семействата си.

Преди няколко седмици Австралия евакуира членовете на националния женски отбор по футбол на Афганистан, а младежкият отбор при момичетата беше преместен в Португалия.

Последвайте "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На Коледния базар в София - вход само със зелен сертификат
На Коледния базар в София - вход само със зелен сертификат
Подготвят изследователския ни кораб за мисия до Антарктида
Подготвят изследователския ни кораб за мисия до Антарктида